Društvo

MogUL podnio krivičnu prijavu zbog ometanja performansa "Oslobodite prolaz"

2806policija-ne-Ade
N
VO MogUL iz Ulcinja je podnijela krivičnu prijavu protiv službenika policije, kao i protiv službenika HTP „Ulcinjska rivijera“, koji su 15. juna tokom njihovog performansa „Oslobodite prolaz“, ometali i zabranili okupljenim građanima da prođu prema Adi. Krivična prijava je podnijeta 26. juna kod Osnovnog državnog tužioca u Ulcinju i dostavljena i Ministru pravde, Vrhovnom državnom tužiocu, Ministru Unutrašnjih polsova, Direktoru Uprave policije, Ombudsmanu, Odjeljenju za unutrašnju kontrolu rada policije i Savjetu za građansku kontrolu rada policije.

MogUL podnio krivičnu prijavu zbog ometanja performansa "Oslobodite prolaz"
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju MogUL-a, građani Ulcinja su se skoro navikli na rampe i zabrane, koje se uporno postavljaju kako bi se za njih ograničili prirodni resursi, koje će neko kasnije prigrabiti za sebe. Time je potpuno blokiran ekonomski razvoj grada radi nečije špekulativne dobiti. Sa time se nećemo pomiriti. Branićemo ostvarivanje osnovnih prava među kojima spada i sloboda kretanja, ka\u u ovoj NVO.

„Uprkos tome što je u Ustavu Crne Gore jasno zagarantovana sloboda kretanja, koja je ujedno propisana i u svim međunarodnim standardima i ratifikivanim konvencijama, institucije države još jednom pokazuju, kao i u slučaju Valdanos, svoju nemoć, zarobljenost i povinovanje bahatim pojedincima iz neformalnih centara moći“.

U MogUL-u kažu da su kao što su i najavili tokom performansa „Oslobodite prolaz“, uz podršku Građanske Alijanse, podnijeli krivičnu prijavu protiv službenika policije, kao i protiv službenika HTP „Ulcinjska rivijera“, koji su 15. juna, na regionalnom javnom putu (Regionalni put Ulcinj-Ada R 17, označen kao katastarska parcela broj 1405 Javni putevi, upisana u LN. Br. 110 Gornj Štoj, kao državna svojina- morsko dobro) ometali i zabranili prolaz okupljenim građanima. Krivična prijava je podnijeta 26. juna kod Osnovnog državnog tužioca u Ulcinju, dok je ista dostavljena i Ministru pravde, Vrhovnom državnom tužiocu, Ministru Unutrašnjih polsova, Direktoru Uprave policije, Ombudsmanu, Odjeljenju za unutrašnju kontrolu rada policije i Savjetu za građansku kontrolu rada policije.

U Tužbi je, kako ističu, navedeno da je tim postupkom prekršen Ustav Crne Gore, koji u članu 39. jemči pravo na slobodu kretanja i predviđa da se ograničenja jedino mogu uvesti ako je to potrebno za vođenje krivičnog postupka, sprječavanja širenja zaraznih bolesti ili iz razloga bezbjednosti Crne Gore. Takođe, član 2. Protokola br. 4. uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, garantuje da svako ko se zakonito nalazi na teritoriji jedne države ima, na toj teritoriji, pravo na slobodu kretanja i slobodu izbora boravišta.

„Službenici policije toga dana, ne samo što nisu vršili svoju dužnost i obavezu na osnovu koje bi trebali da omoguće građanima da ostvare svoja prava o slobodi kretanja, već su, naprotiv, pružili asistenciju službenicima HTP „Ulcinjska rivijera“ da ograniče i uskrate prolaz grupi građana javnim putem. Na taj način su direktno učestvovali u kršenju Ustavnih prava i počinili krivično djelo iz člana 163, kao i člana 416 Krivičnog zakonika Crne Gore, jer su protivpravno iskoristili službeni položaj“.

Monitoring group Ulcinj- MogUL će istrajati u nastojanjima da građanima omogući ostvarivanje svojih Ustavnih prava, tako što će vršiti permanentni pritisak da institucije rade na osnovu zakona i omoguće vladavinu prava. U konkretnom slučaju apelujemo na nadležne institucije, koje smo direktno obavjestili o Tužbi, da na zakonit način reaguju i da u skladu sa zakonom kazne počinioce ovog krivičnog djela i nalogodavce, kaže se u saopštenju.

foto: mog-ul.org

 

Portal Analitika