Politika

Leković: Izvještaj o napretku 16. oktobra, 23. i 24. do kraja godine

ivan_lekovic
I
ako je Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija odlučilo da ove godine ne finansira proslavu 13.jula- Dana državnosti u crnogorskim ambasadama, u predstavništvu Crne Gore u Briselu imaju razloga za slavlje.

Leković: Izvještaj o napretku 16. oktobra, 23. i 24. do kraja godine
Portal AnalitikaIzvor

Naime, sjutra se navršava godina od kako je Crna Gora otpočela pregovore sa Evropskom unijom. Naša zemlja je do sada privremeno zatvorila dva poglavlja, a jučerašnjim zatvaranjem bilateralnog skrininga za poglavlje 31. koje se odnosi na vanjsku, bezbjednosnu i odbrambenu politiku, završila prvu fazu pregovora. Koliko smo postigli za proteklih 12 mjeseci za Antenu M govori ambasador Crne Gore u Briselu Ivana Lekovića:

«Koliko je Crna Gora napredovala u protekloj godini najbolje govore činjenice. Pregovore smo otvorili prije svega godinu, takođe smo završili obiman posao dubinske analize zakonodavstva u svim poglavljima pravne tekovine Evropske unije. I to upravi juče, taj proces koji se naziva proces skrininga, i takođe smo na Vladi usvojili nacrte akcionih planova za poglavlja 23. i 24. koje bi po nekoj dinamici trebalo da otvorimo do kraja godine. I u izvještajima EK ćete naći one oblasti u kojima je ostvaren napredak, značajan ili manje značajan, i takav jedan izvještaj EK priprema za 16. oktobar ove godine.»

Leković objašnjava šta slijedi:

«Sada na naše akcione planove EK treba da sastavi izbještaj o akcionim planovima i to treba da bude analiza kakavi su naši akcioni planovi. Onda to treba da se predstavi u radnoj grupi za proširenje u Savjetu Evropske unije. Onda Savjet ocjenjuje izvještaj, takođe, akcione planove. Neke države članice imaju želje da detaljno proučavaju akcione planove, druge će se zadovoljiti amo izvještajem Evropske komisije.»

Upitan da li je u Briselu bilo govora o uslovljavnju pregovora usvajanjem ustavnih promjena u dijelu pravosuđa i rasvjetljavanjem afere Snimak , o kojem se govori proteklih dana u medijima, Leković kaže:

«Definitivno da u svemu tome što se odnosi na vladavinu prava se nalazi u izvještaju za poglavlje 23. i 24. a samim tim i kreirani akcioni planovi. Mi treba da analiziramo akcione planove, da vidimo iz čega se sastoji svaki njihov segment. I onda se tu vidi koji su to zahtjevi, šta je to što se smatra pod reformom pravosuđa, dovoljno je da se pogledaju akcioni planovi i izvještaji sa skrininga.»

 

Portal Analitika