Abiznis

Damjanović i Đukanović: Rebalans neprihvatljiv

28damjdjuk
N
akon što je Vlada usvojila prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu za 2013. stižu i prve reakcije.

Damjanović i Đukanović: Rebalans neprihvatljiv
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović za Antenu M rebalans ocjenjuje nepotrebnim jer dva glavna uslova, kako kaže, nijesu ispunjena:
»Prvi uslov nije ispunjen a to je raskid partnerstva sa CEAK-om u KAP-u da bi se uopšte moglo govoriti o tim problemima i drugi uslov je da je Vlada trebalo da napravi analizu poreskih prihoda pa da ukoliko ima viška prihoda najprije ih upotrijebe za socijalna davanja. Ne mogu da se prebacuju dugovi na teret građana, tako da mi u SNP-u smatramo da uslovi nijesu ispunjeni, da ovakav rebalans je nepotreban i ne može biti prihvatljiv.»

Odluka Vlade je neprihvatljiva i za Milutina Đukanovića iz Demokratskog fronta:

«To je rezultat katastrofalne politike, ekonomske i u oblasti energetike, metalurgije, tako da imamo velike probleme. Tako da je u ovom momentu najinteresantnije da li će Vlada pasti. Jer ako imamo jednu komponentnu koja ne podržava rebalans mi ne znamo kako Vlada više može da egzistira.»

Kao što je poznato ministri iz redova Socijaldemokratske partije su na sjednici Vlade bili uzdražani. Kakav će biti njihov stav kada se bude donosila konačna odluka u Skupštini nijesmo uspjeli da saznamo. Podsjetimo, rebalansom je predviđeno da Vlada iz državnog budžeta plati Elektroprivredi Crne Gore 61 milion eura duga Kombinata aluminijuma, te da se dodatno zaduži 102 miliona za garancije.

Portal Analitika