Društvo

„ESPAD 2011": Mladi lako dolaze do pića i cigareta

Pice-i-cigarete
Srednjoškolci u Crnoj Gori duvan, alkohol i drogu upotrebljavaju znatno manje u odnosu na evropski prosjek. To su pokazali rezul­tati istraživanja ESPAD, koji su predstavljeni juče u Podgorici.

„ESPAD 2011": Mladi lako dolaze do pića i cigareta
Portal AnalitikaIzvor

Istraživanje se od 1995. godine sprovodi u 39 evropskih zema­lja. Prema riječima sociologa u Institutu za javno zdravlje, dr LjiljaneGolubović.sprovedeno je 2011. godine medu šesnaesto­godišnjacima, učenicima prvih i drugih razreda svih srednjih škola u Cmoj Gori. - Gotovo svaki treći učenik (32 odsto) probao je cigarete (35 procenata dječaka i 29 odsto djevojčica). Do uzrasta od 16 godina svakodnevno je počelo da puši osam procenata đaka. Podaci ukazuju na veliku zastu­pljenost eksperimentisanja duvanskim proizvodima, što mo­že rezultirati prevođenjem velikog broja povremenih u stalne pušače. U uzrastu do 13. godine, cigarete je probalo uku­pno 16 procenta učenika, a dje­čaci su skloniji eksperimentisanju cigaretama. Većina anketiranih učenika prvu cigaretu zapalila je u uzrastu od 14 godina (osam odsto) i 15 godina (devet odsto), dok više od polovine is­pitanih učenika smatra da bi izuzetno lako ili prilično lako nabavili cigarete kada bi to že­ljeli - navela je dr Golubović piše Pobjeda.

I kada je alkohol u pitanju, veći­na učenika (66 procenata) sma­tra da je dostupnost izrazito velika za sve vrste alkoholnih pića (pivo, vino, žestoka pića). - Čak 77 procenata anketiranih bar jednom u životu pilo je neko alkoholno piće, a među njima su 82 procenta dječaka i 72 odsto djevojčica, dok je 18 procenta dječaka i 28 odsto djevojčica izjavilo da nikada nije pilo alko­hol. Učestalost opijanja je veća kod dječaka nego kod djevojči­ca. Jednom ili više puta u živo­tu, gotovo četvrtina učenika (24 odsto) - znatno više dječaka (35 procenata ) nego djevojčica (14 procenta) - doživjela je pijan­stvo – kazala je dr Golubović.

Istraživanje je pokazalo porast upotrebe psihoaktivnih supstanci među srednjoškolcima, kao i da je dostupnost različitih psihoaktivnih supstanci izraže­nija među dječacima nego dje­vojčicama. Oko 23 procenta dječaka i 15 odsto djevojčica izjavilo je da bi im bilo „prilično ili izuzetno lako" da nabave ka­nabis (marihuana, skank, hašiš) ako bi to željeli, 10 procenta dje­čaka i osam odsto djevojčica na taj način percipira dostupnost amfetamina, aekstazija 13 procenata dječaka I lO odsto djevojčica.

- Ilegalnu drogu (kanabis, amfetamini, kokain, krek, ekstazi, LSD ili druge halucinogene,he­roin i GHB) probalo je sedam procenta učenika do 16. godine. Postoji znatna razlika po polu i to u procenata dječaka i četiri odsto djevojčica. Bez ljekarskog recepta, trankvilizere ili sedati­ve koristilo je pet procenata učenika, s tim što djevojčice na­vode upotrebu sredstava za smirenje u većem obimu (pet odsto) u odnosu na dječake (če­tiri). Kanabis je, bar jednomu životu, probalo pet procenta učenika, a u toku 12 mjeseci pri­je istraživanju četiri odsto. Dječaci u odnosu na djevojčice prednjače u konzumiranju kanabisa (upotreba nikad u životu - osam procenata dječaka i tri odsto djevojčica, a u toku za­dnjih 12 mjeseci šest procenata dječaka i dva odsto djevojčica)- navela je dr Golubović.

Podaci, kako je istakla, ukazuju na potrebu razvijanja odgova­rajućih strategija koje će omo­gućiti djeci da što bolje shvate i usvoje znanja o riziku i štetnim posljedicama upotrebe duvana, alkohola i droge, jer djeca o to­me nijesu pokazala dovoljno znanja.

Registar zavisnika od droge u Crnoj Gori biće formiran narednih sedmica, a prvi podaci trebalo bi da budu predstavljeni javnosti 26. juna naredne godi­ne - najavio je direktor Instituta za javno zdravlje doc. dr Boban Mugoša.

On je, na prezentaciji Evropskog istraživanja o upotrebi duvana, alkohola i droge, „ESPAD 2011", naveo da su stvoreni preduslovi za formiranje registra. - To će biti podaci zasnovani na činjenicama. Registar će nam pomoći da tačno znamo koliko se ljudi i zbog čega obratilo vezano za zloupotrebu droge i poremećaje zdravlja, zbog kojih su došli na tretman - istakao je direktor Instituta. Institut, prema njegovim riječima, sprovodi veliki broj istraživanja, a jedan koji je ovih dana završen je i procjena broja intravenskih zavisnika. - U okviru projekta Global fonda, preko projektne jedinice UNDP, a vezano za HIV/AIDS, Institut je, angažovao stručnjaka iz Hrvatske, da na osnovu naših raspolo­živih rezultata napravi procjenu intravenskih zavisnika od droge, koji su i najčešći i možda pravi zavisnici. Prema procjeni, taj broj se kreće između 938 i 1.500, odnono prosječno 1.238. To su činjenice na osnovu kojih mi možemo da baratamo, sve drugo može da bude tako, ali i ne mora, a mi u Institutu mora­mo da se rukovodimo naukom i činjenicama i ne možemo da iznosimo paušalne ocjene -rekao je Mugoša.

Portal Analitika