Zanimljivosti

Nova ohrabrujuća otkrića u liječenju dijabetesa

dijabeteslijekok
Jedan rani test pokazao je će možda biti moguće boriti se protiv dijabetesa tipa 1 tako što pacijentov imuni sistem prestane da napada tijelo koje se bori sa nedostatkom insulina, prenijeli su mediji.

Nova ohrabrujuća otkrića u liječenju dijabetesa
Portal AnalitikaIzvor

Imuni sistem pacijenata koji boluju od dijabetesa uništava ćelije koje proizvode insulin, hormon koji je tijelu potreban kako bi regulisao nivo šećera u krvi.

Studija koja je obuhvatila 80 pacijenata i koja je objavljena u publikaciji "Science Translational Medicine" pokazala je da bi nova vakcina mogla da "podstakne" imuni sistem oboljelih na drugačiji način, što je po naučnicima "zanačajan pomak".

U normalnim situacijama vakcina "uči" imuni sistem oboljelog da napada bakteriju i vurus koji uzrokuju bolest, kao što je polio virus.

Međutim naučnici sa Univerziteta Stenford su napravili i koristili vakcinu sa potpuno suprotnim efektom - natjerali su imuni sistem da prestane da napada bakterije i viruse.

Kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1 imuni sistem uništava beta ćelije pankreasa, što znači da je tijelo nesposobno da proizvede dovoljno insulina, pa su potrebne redovne injekcije insulina.

Ova bolest je potpuno drugačija od dijabetesa tipa 2 koji može biti izazvan gojaznošću i nezdravom ishranom.

U ovom testiranju kod dijabetesa tipa 1 vakcina je korišćena za napad na bijela krvna zrnca koja se bore protiv beta ćelija, a nakon što je pacijentima davana jedna injekcija tokom 3 mjeseca, zapažen je priličan pad niovoa bijelih krvnih zrnaca.

Test je takođe pokazao da je funkcija beta ćelija značajno poboljšana kod onih pacijenata koji su primali vakcine, nego kod onih koji su samo uzimali insulin, tako da su ostali djelovi imunog sitema praktično ostali nenarušeni.

Profesor Lorens Stajnman koji je učestvovao u istraživanju rekao je da su svi u timu izuzetno uzbuđeni zbog ovog otkrića, jer je ono pokazalo da je moguće ugasiti jedan podskup disfunkcionalnih imunih ćelija bez narušavanja cijelog imunog sistema.

"Ovo je san svakog imunologa, ova vakcina je potpuno novi način liječenja jer pravi specifičan imuni odgovor na bolest", rekao je on.

Iako su prvi rezultati vrlo ohrabrujući, a istraživanje u ranoj fazi, biće potrebno napraviti testove na mnogo većem broju ljudi kako bi se ispitali dugoročni efekti vakcine, zaključili su stručnjaci.

 

 

Portal Analitika