Društvo

KURPEJOVIĆ: Vlada usvojila set zakona iz oblasti obrazovanja

2706muberKURPEJOVIC
V
lada je danas usvojila set zakona iz oblasti obrazovanja, koji prema riječima pomoćnika resornog ministra Mubere Kurpejović, treba da doprinesu unapređenju kvaliteta na svim obrazovnim nivoima.

KURPEJOVIĆ: Vlada usvojila set zakona iz oblasti obrazovanja
Portal AnalitikaIzvor

Kuprejović je kazala da su izmjenjeni i dopunjeni zakoni o gimnaziji, o stručnom obrazovanju, o osnovnom obrazovanju, opšti zakon o vaspitanju i obrazovanju i dodala da je usvojen i novi Predlog zakona o visokom obrazovanju.

- Svi predlozi su nastavak reforme u oblasti obrazovanja, i treba da doprinesu unapređenju kvaliteta na svim nivoima - rekla je Kurpejović novinarima nakon sjednice.

Prema njenim riječima, setom zakona nastavljeno je usklađivanje sa propisima i preporukama Evropske unije, koje je Ministarstvo dobijalo u prethodnom periodu.

- Kada je u pitanju zakon o visokom obrazovanju, cilj je unapređenje kvaliteta koji će se realizovati kroz evaluaciju i inostranu akreditaciju, tako da će u narednom periodu ocjenu rada kvaliteta svih ustanova visokog obrazovanja sprovoditi inostrana Agencija za akreditaciju - pojasnila je Kurpejović i dodala da su detaljnije precizirani uslovi za - osnivanje i ukidanje ustanova viskog obrazovanja, pravila upisa, studentski standard, status studenta kao centralne figure u obrazovanju, rangiranje ustanova visokog obrazovanjau skladu sa metodologijom.

Kurpejović je kazala da će ankete studenata biti objavljene na veb stranicama „što treba da doprinosi i unapređenju samog kvaliteta nastave i rada svih onih koji se bave obrazovno djelatnošću“. Prema njenim riječima, novi akt treba da doprinese i povećanju mobilnosti.

- Praksa će se uvesti kao obavezan dio, pri čemu je na ustanovama da odrede u kojem procentu će to biti - precizirala je Kurpejović i dodala da će osobe sa invaliditetom, biti oslobođene plaćanja školarine, navodeći da će se tim Zakonom takođe tretirati posebno i status državljana EU, u skladu sa potrebnim preporukama.

Portal Analitika