Politika

Otvorena šesta ljetnja škola za mlade diplomate

skola
Š
esta po redu Crnogorska ljetnja škola za mlade diplomate „Gavro Vuković“, otvorena je danas u Beranama koja će trajati do 2. jula. Polaznici su  mlade diplomate iz trideset pet zemalja svijeta, a predavači istaknuti praktičari i teoretičari međunarodne politike.

Otvorena šesta ljetnja škola za mlade diplomate
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorsku ljetnju školu za mlade diplomate svečano su,  u Spomen kući vojvode Gavra Vukovića, otvorili: Vuka Golubović, predsjednik opštine Berane, Igor Lukšić, potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Rastislav Vrbenski, stalni koordinator sistema UN i stalni predstavnik UNDP-a  u Crnoj Gori, Nils Ragnar Kamsvag,  Ambasador Kraljevine Norveške za Srbiju i Crnu Goru.

Pozdravljajući goste i polaznike škole u ime, kako je rekao,  grada koji ima bogate kulturne, obrazovne  i  revolucionarne tradicije, predsjenik opštine Berane Vuka Golubović naglasio je da je Berane grad koji je prošle godine proslavio 150 godina postojanja i 100 godina od prisajedinjenja Crnoj Gori i grad Vjesnik mira Ujedinjenih Nacija .

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija,naglasio je da nasleđe vojvode Gavra Vukovića istaknutog državnika i utemeljivača naše diplomatije podsjeća na značaj poziva kojim se bave diplomate.

“Njegovu misiju, zalaganje za proaktivnu, inicijativnu, pametnu i dinamičnu politiku smo nastavili. Mi u Crnoj Gori sa jasnom vizijom i posvećenošću ambiciozno ispunjavamo utvrđene vanjsko – političke prioritete. U kontinuitetu potvrđujemo posvećenost ispunjavanju kriterijuma za članstvo u Evropsku Uniju  i NATO. Aktivan smo učesnik u nizu regionalnih inicijativa, kojima smo i uspješno predsjedavali, a pojedine i sami pokrećemo”, istakao je Lukšić.

Ambasador Kraljevine Norveške za Srbiju i Crnu Goru Nils Ragnar Kamsvag, rekao je da je struktura polaznika škole pokazala njen značaj i vrijednost i da je ona najbolji promoter Crne Gore na međunarodnom planu.

Nakon svečanog otvaranja Škole za  mlade diplomate, u beranskom Centru za kulturu, prikazan je dokumentarni film “Vojvoda Gavro Vuković”.  Tom prilikom pozdravio ih je i potpredsjednik Opštine Berane Braho Adrović, koji govorio o istorijatu grada.

 

Portal Analitika