Abiznis

Montenegro bet: Nezakonito uvođenje PDV-a u igre na sreću

kladionica
U
vođenje igara na sreću u sistem PDV-a je u suprotnosti sa Direktivom Savjeta EU 2006/112/EC. Priređivači igara na sreću još jednom ističu zabrinutost za trenutni razvoj događaja u vezi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost („Službeni list Crne Gore”, broj 29/13) koji stupa na snagu 30.06.2013 godine, članom 3, gde se briše član 27, stav 1, tačka 7 Zakona o porezu na dodatu vrijednost kojim su igre na sreću i zabavne igre bile oslobođene plaćanja PDV-a, saopšteno je iz udruženja Montenegro bet.

Montenegro bet: Nezakonito uvođenje PDV-a u igre na sreću
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju, gotovo da u skorijoj zakonodavnoj istoriji Crne Gore nije zabilježen slučaj zakona koji je bio toliko "protivzakonit" sa jedne strane i u isto vreme bio toliko ekonomski razoran u slučaju njegove primjene.

Oni kažu da je to suprotno članu 47. Ustava Crne Gore koji se odnosi na privredivanje i preduzetništvo, članu 26 Zakona o PDV-u: koji kaže ”Plaćanja PDV-a su oslobođene usluge od javnog interesa”, dok se u isto vrijeme, prema Zakonu o igrama na sreću u Članu 5.- priređivanje igara na sreću definiše kao djelatnost od javnog interesa.

- Najbitniji princip svake poreske politike a to je princip dvostrukog oporezivanja, jer se ovdje oporezuju i još dva prihoda koje država ostvaruje kontinuirano i propisani su Zakonom o igrama na sreću. O tome da ovakvo rešenje ne postoji ni u jednoj zemlji u regionu, Evropi ili bilo gdje u svijetu ne treba trošiti dalje riječi. Propisane mjere vode direktnom ukidanju djelatnosti igara na sreću u Crnoj Gori, koja će uz Vatikan biti jedina zemlja u Evropi koja je ovu djelatnost sama ukinula, ostavila 3000 ljudi bez posla i uskratila sebi oko 30 miliona eura godišnjeg prihoda, navodi se u saopštenju.

U Montenegro betu podsjećaju da se sredstva koja država prikupi od igara na sreću usmjeravaju se za zadovoljenje potreba iz oblasti socio-humanitarnih djelatnosti, zadovoljavanje potreba lica s invaliditetima; doprinos razvoju sporta, kulture i tehničke kulture; vaninstitucionalno obrazovanje i vaspitanje djece i omladine i programske aktivnosti u borbi protiv droge i svih oblika zavisnosti.

- Nije nam jasno od kojih sredstava će se dalje finansirati ove veoma važne oblasti, s obzirom da će prihod u Budžetu po ovom osnovu biti 0,00 eura, jer ova odluka dovodi do potpunog ukidanja igara na sreću u Crnoj Gori. Ono što je još možda i najviše zabrinjavajuće jeste i što je ovaj Zakon u direktnom konfliktu sa Šestom direktivom Evropske unije, odnosno Direktivom Savjeta EU 2006/112/EC od 28.11.2006. godine, kojima je utvrđen zajednički sistem PDV-a u zemljama članicama EU. Ova direktiva je jedna od najvažnijh u zajedničkom sistemu slobodnog protoka roba, usluga i kapitala.

Evropski put Crne Gore treba da je zajednički cilj svih građana Crne Gore , vlasti i opozicije, i ne treba niko da se na štetu građana poigrava sa našim putem i našim obavezama, zaključuje se u saopštenju.

 

 

Portal Analitika