Svijet

Pogledajte što je kleveta na internetu izazvala u Švedskoj

kleveta
D
vije tinejdžerke, koje su izazvale demonstracije u Švedskoj zbog otvaranja strane na Instagramu s uvredljivim komentarima o drugaricama iz razreda nazivajući ih “droljama”, proglašene su krivim za klevetu.

Pogledajte što je kleveta na internetu izazvala u Švedskoj
Portal AnalitikaIzvor

Dvije djevojke, starosti 15 i 16 godina, koje su otvorile instagram naslovljen sa “Drolje Geteborga”, moraju da plate odštetu žrtvama od preko 65.000 evra,  mlađa djevojka poslata je u zatvor za maloljetnice, a starija je osuđena na društveno koristan rad.

Djevojke su na Instagramu pozvale ljude da ostavljaju fotografije tinejdžeki za koje smatraju da su seksualno promiskuitetene. Jedna je uputila apel: “Ko su najveće drolje u Geteborgu” i dobila na stotine odgovora.

Vijest o toj stranici brzo se pročula drugom po veličini gradu u Švedskoj. Više stotina ljudi okupilo se pred školom jedne od tinejdžerki, što je dovelo do nemira, pa čak i sukoba s policijom.

Araš Raufi, branilac žrtava, izjavio je da će ovakva presuda da doprinese suzbijanju sajber vršnjačkog nasilja i pokaže da niko ne može da se sakrije iza onlajn pseudonima i vređa druge ljude.

- Ovom presudom poslat je signal mladim ljudima i društvu da se neće dozvoliti kultura vrijeđanja i ponižavanja. Nadam se takođe da će roditelji povesti više računa o tome šta im djeca rade za kompjuterom - rekao je on.

(blic.rs)

Portal Analitika