Novi proizvodi

Kola koja se sama parkiraju

2606-kola
Z
a svakoga kome je dozlogrdilo kruženje po popunjenim parkinzima u potrazi za slobodnim mjestom, iz „Volvoa“ stiže rješenje – automobil će sam, pomoću senzora i kamere, pronaći slobodno mjesto, doći do njega i uparkirati se.

Kola koja se sama parkiraju
Portal AnalitikaIzvor

Razmišljamo o kolima koja se sama voze, ali zar ne bi bilo lijepo da se, barem za početak, automobil sam parkira. Korak u tom smjeru napravila je švedska kompanija „Volvo", iz koje najavljuju da će njihov novi sistem omogućiti vozačima da ostave svoja kola na parkingu, a da će vozilo nakon toga samo pronaći prazno mjesto i parkirati se.

Sve što je potrebno da vozač uradi jeste da automobil doveze na parking ili u garažu i aktivira ovaj režim rada preko mobilne aplikacije. Dobro je poznato da već duže vrijeme postoje aplikacije koje vozačima pomažu da pronađu slobodno parking mjesto.

Međutim, „Volvo" je otišao korak dalje i pomoću slične tehnologije navigacije osmislio sistem da automobil, koristeći kamere i senzore, sam pronalazi upražnjeno mjesto i parkira se.

- Vozač samo ostavi automobil blizu parkinga ili garaže i pokupi ga kasnije kad završi sa obavezama, kaže Tomas Broberg, bezbjednosni savjetnik u švedskoj kompaniji.

Međutim, sistem automatskog uparkiravanja samo radi u parking objektima i površinama kompatibilnim sa tom tehnologijom. Mnoge automobilske kompanije rade na sličnim sistemima.

Tako su „Audi", „Folksvagen" i „Leksus" razvili svoje koncepte, ali u njihovom slučaju vozilo ne može da pronađe mjesto, već vi morate da ga dovezete do slobodnog parkinga, a onda se ono samo uparkirava.

Vlasnici automobila, ipak, neće vidjeti ovu tehnologiju skoro.

- Još se sve nalazi u fazi razvoja. Radimo punom parom da postanemo lider u ovoj oblasti i planiramo da uvedemo prve odlike autonomnog upravljanja na našem novom XC90 modelu, objašnjava Bloberg.

„Volvo“ ne bi bio ono što jeste, a da bezbjednost nije na prvom mjestu. Iz kompanije ističu da je tehnologija potpuno bezbjedna i da automobil u režimu automatskog upravljanja reaguje na vozila i na prolaznike.

- Naš pristup je baziran na principu da vozila u autonomnom režimu moraju da budu bezbjedna u odnosu na okolinu, druga vozila i nezaštićene prolaznike, navodi Bloberg.

Izvor: rts.rs

 

Portal Analitika