Region

U Beogradu ponovo zabrana prodaje alkohola od 22 do šest sati

2606-beograd
S
kupština grada Beograda ponovo je uvela zabranu prodaje alkoholnih pića u trgovinskim i zanatskim objektima od 22 do šest sati ujutru.

U Beogradu ponovo zabrana prodaje alkohola od 22 do šest sati
Portal AnalitikaIzvor

Na sajtu grada Beograda navodi se da je njegova Skupština takvu odluku donijela na osnovu izmjene Zakona o trgovini, kojim je lokalnoj samoupravi dato pravo da sama reguliše vrijeme, način i mjesto prodaje alkoholnih pića.

U odluci je precizirano da se zabrana ne odnosi na vrijeme novogodišnjih praznika i 13. i 14. januara.

Ta odluka Skupštine grada stupa na snagu osam dana po objavljivanju u Službenom listu grada Beograda.

Dodaje se da je odluka u cilju zaštite života, zdravlja i bezbjednosti građana, prenosi B92.

Ustavni sud Srbije u oktobru prošle godine proglasio je kao neustavnu raniju odluku grada Beograda da se zabrani prodaja alkohola u prodavnicama poslije 22 sata.

Tu prvu odluku o zabrani Skupština Beograda je donijela u februaru 2011. godine a odluka je počela da se primjenjuje u maju kada su istovremeno u beogradskim parkovima organizovani protesti protiv prohibicije.

Gradodačelnik Beograda Dragan Ðilas tada je izjavljivao da je odluka o zabrani prodaje alkohola u trgovinama posle 22 sata dobro rješenje, jer će na taj način gradske vlasti smanjiti mogućnost kupovine alkohola u kasnim večernjim satima.

U gradskoj upravi kazali su da je tokom primjene prethodne odluke o zabrani prodaje alkohola došlo do drastičnog smanjenja broja ljudi kojima se ukazuje pomoć zbog alkoholisanosti od 22 do šest sati ujutru.

Dodaju i da se za više od 40 odsto smanjio i broj delinkvenata koji su neko djelo počinili pod dejstvom alkohola, a drastično je bio smanjen (preko 25 odsto) i broj maloljetnika koji su počinili neko takvo djelo pod dejstvom alkohola.

Portal Analitika