Društvo

Pronađen tahograf iz rumunskog autobusa

2606-autobus
O
snovni državni tužilac Vojislav Grujić potvrdio je "Vijestima" da je iz olupine rumunskog autobusa izvađen tahograf koji evidentira brzinu vožnje.

Pronađen tahograf iz rumunskog autobusa
Portal AnalitikaIzvor

- Našli smo tahograf. On će nam presudno pomoći u otkrivanju uzroka nesreće. Predstoje analize tokom kojih ćemo dobiti odgovore na bitna pitanja i još je rano govoriti o uzrocima, rekao je Grujić.

U međuvremenu se  i dalje spekuliše šta je moglo prouzrokovati nesreću. Ono što se moglo pročitati na rumunskim portalima je da je autobus već imao jednu nesreću  i to u februaru 2011,  te da je turističkoj agenciji koja je organizovala put istekla licenca za rad. Zvaničnih podatka o  uzroku nesreće nema u Crnoj Gori, ali ni u Rumuniji, potvdila je za radio Antena M novinarka radija Rumunija Karmen Valika.

- Svaki dan i svaki sat se spekuliše o uzrocima nesreće,  mediji pokušavaju da saznaju šta se zaista desilo, zapravo  vjerujemo da će istraga u Crnoj Gori dati konkretne razultate, zvaničnih podatka o  uzrocima nesreće nemamo ni u Rumuniji, ali ono što znamo je da je bila kiša, da je put bio klizav i da je autobus izgubio kontrolu, druga verzija je da brzina nije bila prilagođena uslovima na putu i  treća da je na putu bilo dijete. Još smo čuli da je jedan od vozača autobusa bio policajac,  koji je u svoje slobodno vrijeme  bio vozač, te da je autobus bio tehnički ispravan, kazala je Valika.

Novinarku radija Antena M je interesovalo da li se u rumunskoj javnosti i medijima govori da li će njihovo tužilaštvo biti uključeno u istragu koju trenutno vodi Crna Gora.

- Mora biti istrage, ljudi koji su povrijeđeni su u bolnici i tužilac bi mogao da razgovara sa njima, svakako  saradnja mora postojati između vašeg i našeg tuzilaštva. Mi smo čuli da postoji i mogućnost da  tužilac iz Crne Gore dođe u Rumuniju i da zajedno ispitaju  povrijeđene, objašnjava novinarka radija Rumunija.

Nesreća kod manastira Morača opominje, kaže  premijer Milo Đukanović i dodaje da se mora sve učitiniti kako bi crnogorski drumovi bili bezbjedniji.

- Zaista kao država moramo raditi sve da preveniramo rizike takvih nesreća. Nemoguće je uvijek izbjeći  nesreće, znamo da to ne mogu da urade ni mnogo razvijenije države, ali se definitivno nešto može raditi na planu podizanja bezbjednosti saobraćaja.  Kao što vidite saobraćajne nesreće su već ponijele čitavu  armiju života, prema tome kada nam se dogode ovakve nesreće to nas opomene koliko je važno da što brže ulazimo u proceduru donošenja odluke o gradnji auto-puta, kako bi na taj način sačuvali veći stepen bezbjednosti na našim putevima, kaže premijer.

Podsjećamo nesreća se dogodila u nedjelju kada je  rumunski autobus na mostu Grlo, po izlasku iz tunela prešao iz desne u lijevu saobraćajnu traku, a potom probio zaštitnu ogradu i sletio u kanjon Morače. U autobusu je bilo 47 osoba, 18 ih je poginulo, dok je  29  povrijeđeno.

Portal Analitika