Kultura

GRAD TEATAR: "Gudači sv. Đorđa" sjutra u Starom gradu

gradteatarlogo
P
rogram 27. Grad teatra nastavlja se književnim programima koji će danas i sjutra biti priređeni na Trgu pjesnika, i koncertom Gudača svetog Đorđa iz Beograda.

GRAD TEATAR: "Gudači sv. Đorđa" sjutra u Starom gradu
Portal AnalitikaIzvor

Veče na Trgu pjesnika u 20 časova će otvoriti Stanka Rađenović i Mišo Gaćinović, u okviru programa Budvanski autor koji se realizuje u saradnjisa Turističkom organizacijom Budve. O stvaralaštvu ovo dvoje budvanskih autora govoriće Nina Smailagić i Jelena Jelušić.

Matica srpska – Društvo prijatelja u Crnoj Gori sat kasnije će na istom mjestu predstaviti „Sabrane pesme Novice Tadića“ u pet tomova, za koje je dobila nagradu za izdavački poduhvat na ovogodišnjem 8. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga. O izdanju i djelima Novice Tadića govoriće prof. dr Goran Radonjić i prof. Milorad Durutović.

U okviru Budvanskih autora sjutra će Smailagić i Jelušić na Trgu pjesnika od 20 časova govoriti o stvaralaštvu još dva lokalna pisca - Katarine Sarić i Mira Luketića.

2606gudacisvdj
Jedan od najpoznatijih kamernih ansambala regiona, Gudači svetog Đorđa iz Beograda, sjutra će nastupiti na sceni između crkava u budvanskom Starom gradu, od 22 časa.

Na programu će biti djela Edvarda Elgara, Kamija Sen Sansa, Aleksandra Sedlara i Edvarda Griga.

Riječ je o orkestru koji je osnovan 1992. godine na inicijativu grupe bivših učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i profesora Petra Ivanovića. Za dvije decenije postojanja, nastupali su, pored ostalog, u Velikoj Britaniji, Holandiji, Njemačkoj, Švedskoj, Ukrajini, Rusiji, Mađarskoj, Makedoniji, Sloveniji, Italiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Takođe, redovni su učesnici festivala BEMUS, NOMUS, BELEF, NIMUS, Ohridsko ljeto, Mokranjčevi dani, Grad teatar i Sarajevska zima. Pored više od 1.600 koncertnih nastupa, snimili su brojne radio i TV emisije, kao i 17 albuma.

Ansambl danas čine: Marija Špengler, Miloš Petrović, Marija Misita, Gordan Trajković, Katarina Pavlović, Mladen Drenić, Miljana Popović, Ljubomir Milanović, Nataša Stanojević, Maja Milanović, Miloš Simić, Srđan Sretenović, Dragan Đorđević, Slobodan Gerić i Boban Stošić.

Portal Analitika