Društvo

Što prije napraviti registar o broju zavisnika

konferencuntok
Crna Gora prvi put obilježava “Mjesec borbe protiv droge”, a kampanja ima za cilj da skrene pažnju svim društvenim akterima na ozbiljnost ovog problema i ukaže na važnost rane prevencije narkomanije. Zloupotreba droge i bolest zavisnosti predstavlja globalni problem kako u svijetu tako i kod nas i zato je važno da se svi društveni akteri intenzivnije uključe u rješavanje ovog problema jer odgovornost nije samo na pojedincu već društvu u cjelini- poručeno je povodom obilježavanja početka ove kampanje na konferenciji na medije održanoj u KIC-u Budo Tomović. Istovremeno je obilježen i 26. jun- Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga.

Što prije napraviti registar o broju zavisnika
Portal AnalitikaIzvor

Crna Gora i dalje nema precizan registar o broju zavisnika od psihoaktivnih supstanci. Podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju da u Crnoj Gori ima 3.000 zavisnika, dok nevladine organizacije navode da ih ima 15.000. Zbog toga je neophodno kako poručuju organizatori kampanje, da se što prije napravi nacionalni registar o broju zavisnika. U domu zdravlja u Podgorici postoji metadonska terapija za liječenje korisnika psihoaktivnih supstanci, međutim kapapaciteti postojećeg metadonskog centra nijesu dovoljni da se zbrinu svi oni kojima je neophodna ova terapija- kazao je direktor Doma zdravlja u Podgorici dr Nebojša Kavarić.

kavarostaliok- U zadnjih pet godina kroz ovaj centar ukupno je prošlo 1340 zavisnika, a zbog velikog interesovanja pacijenata postoji potreba za otvaranjem i drugog metadonskog centra- rekao je Kavarić. On je istakao da kompletna i efikasna terapija za korisnike psihoaktivnih supstanci mora uključivati i adekvatnu pomoć psihologa u liječenju. – Na metadonskom programu je  295 korisnika psihoaktivnih supstanci. Od toga, 70 odsto su intraventski korisnici psihoaktivnih supstanci, 65 odsto ima djecu, 12 odsto su osobe ženskog pola, dok 95 odsto slučajeva čine pacijenti koji su ranije bezuspješno liječeni nekom drugom metodom liječenja- rekao je direktor Doma zdravlja Podgorica.

Do sada je i 180 korisnika psihoaktivnih supstanci uspješno završilo program rehabilitacije i resocijalizacije u Javnoj ustanovi na Kakarickoj gori, uz visoki procenat uspješnosti ovog tretmana- saopštio je direktor ove ustanove Aleksandar Radinović. On je napomenuo da su u proteklom periodu organizovali brojne aktivnosti za uživaoce psihoaktivnih supstanci, kako bi im pomogli da se nakon završene terapije uključe u redovne društvene aktivnosti.

Izvršni direktor NVO For Life Saša Mijović napomenuo je da je kampanja “Mjesec borbe protiv droge” postigla svoj cilj jer je u ovu akciju uključen veliki broj društvenih subjekata. On je napomenuo da je kampanja realizovana bez finansijske pomoći uz učešeće i pomoć brojnih volontera. “ Borba protiv droge ne smije da se pretvori u borbu protiv zavisnika kojima je neophodno pružiti pomoć- poručio je Mijović. On je takođe naglasio i da je u što skorijem periodu neophodno osnovati i Centar za rehabilitaciju žena korisnika psihoaktivnih supstanci sobzirom da za sada postoji samo takva ustanova za liječenje muških zavisnika.

 

 

Portal Analitika