Region

Zbog Snoudena bliži Moskva i Peking

snouden
P
rijetnje SAD neće primorati Rusiju da izruči bivšeg službenika NSA Edvarda Snoudena, izjavio je predsjednik Odbora Dume za međunarodne poslove Aleksej Puškov.

 Zbog Snoudena bliži Moskva i Peking
Portal AnalitikaIzvor

"Prijetnje SAD Rusiji i Kini neće dati rezultata, samo će još više približiti Moskvu i Peking", naveo je Puškov na Tviteru i dodao da su "pritisci nepromišljeni".

Istovremeno, predsjednik Venecuele Nikolas Maduro je poručio da bi razmotrio zahtjev za azil Edvarda Snoudena ako bi on to zatražio.

"Nijesmo dobili zvaničan zahtev. Ali u slučaju da ga dobijemo, razmotrili bismo ga, kao što to, kako smo shvatili, čini i Ekvador", rekao je Maduro tokom zvanične posjete Haitiju.

Rad tajnih službi je od suštinskog značaja za zaštitu slobode građana, ali on mora da se sprovodi u okviru zakona, rekao je šef britanske diplomatije Vilijem Hejg. "Prethodnih nedjelja to je bio predmet nekih diskusija. Da budemo jasni. U obje naše zemlje obavještajni rad odvija se u strogim zakonskim okvirima i u skladu sa vladavinom prava. Neke zemlje koriste informacije da kontrolišu svoje građane - a u našim zemljama obaveštajna služba postoji samo radi zaštite građanskih sloboda", poručio je Hejg i dodao da građani ne mogu da budu sigurni bez odgovornih tajnih službi.

Predsjednik Ekvadora Rafael Korea, saveznik Venecuele, kazao je ranije da će odluku o zahtjevu Snoudena za azil doneti "uz puno poštovanje suvereniteta", podsjetila je agencija AFP. (B92)

 

Portal Analitika