Politika

ĐUKANOVIĆ MILIĆU: Neću podnijeti ostavku, molim Vas da o tome ne govorite nikome (VIDEO)

milook2606
P
redsjednik Vlade Milo Đukanović kazao je danas u okviru premijerskog sata da neće podnositi ostavku na premijersku funkciju.

ĐUKANOVIĆ MILIĆU: Neću podnijeti ostavku, molim Vas da o tome ne govorite nikome (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Odgovarajući na poslaničko pitanje lidera SNP-a, Srđana Milića „da li je tačna informacija da će 13. jula podnijeti ostavku“, Đukanović je odgovorio da „ostavku neće podnijeti ali da Milić o tome ne govori nikome“.

- Gospodine Miliću mislio sam da odgovor na to pitanje ostane moja tajna do 13. jula ove godine. Međutim izuzetna obavještenost pojedinih političkih lidera i medija su tu moju nadu pretvorili u iluziju. Da vas onda ipak obavijestim – neću podnijeti ostavku. Molim Vas da o tome ne govorite nikome – rekao je Đukanović.

Nakon što je Đukannović odgovorio na njegovo pitanje Milić je, u svom obraćanju, prokomentarisao da su građani „ubjeđeni da bi Đukanović podnio ostavku ali ne smijete“. Lider SNP-a je rekao da se „ne bavi pričama je li Đukanović nekome obećao da li će ili neće podnijeti ostavku ali da Milo Đukanović treba to da uradi“.

Đukanović je odgovarajući na Milićev komentar rekao da lider SNP-a može „da okači mačku o rep ono što je u uskom krugu čuo od nekog evropskog zvaničnika“.

- Odavno sam prestao da se impresioniram bilo čijim stavom a posebno, ako me ikad impresionirali stavovi, koji su rečeni na uho u uskom krugu sagovornika. Vi tvrdite da ste čuli od nekog evropskog zvaničnika da posjeduje nešto što bi mene obavezalo na povlačenje. Kao što vas je impresionirao stav Beograda sada vas impresioniraju neke evropske adrese. To što ste čuli u uskom krugu zajedno sa svim vašim sagovornicima možete zakačiti mačku o rep što se mene tiče, a ja ću i dalje naastaviti da se odgovono odnosim prema pitanjima od nacionlnog interesa za Crnu Goru - rekao je Đukanović.

Premijer je istakao da „nije fascinanatna opsesija kojom se Milić bavi njim i da to ukazuje na ozbiljan sepen inferiornosti“.

- Građani Crne Gore me poznaju 23 godine i 23 godine mi daju povjerenje i za sve to vrijeme ste Vi tu a ja sam ovdje. Pametan čovjek bi iz toga izveo nauk a ne davao sebi za pravo da izriče ocjene kavke ste Vi izrekli – rekao je Đukanović.

Premijer je istakao da Milić ne poznaje elementarne političke kategorije i da je „rekao da se povlači iz izvršne vlasi a ostao predsjednik najjače partije“.

- Prema tome gospodine Miliću nijesam se povukao iz politike već iz izvršne vlasti. Nakon št smmo pobjedili na izborima u partiji smo procjenili da je naša odgovornost prema građanima da svi učestvujemo u vršenju vlasti u narednom periodu i to je razlog koji me opredjelio da danas budem premijer – rekao je Đukanović.

On je istakao da se, za razliku od Milića podjednako sluša sve svoje sagovornika bilo da su „iz Murina, Bobova ili Brisela“.

Ustavne promene ugaoni kamen reformi: Odgovarajući na pitanje šefa poslančkog kluba DPS-a MIlutina Simovića “Koje aktivnosti je Vlada Crne Gore preduzela i planira da preduzme u cilju daljeg stvaranja političkih preduslova za dalje ostvarivanje povoljne dinamike u procesu evropskih integracija” premijer Đukanivć je rekao da su “Ustavne promjene u dijelu pravosuđa ugaoni kamen sveukupnih pravosudnih reformi, ali i reformi u drugim oblastima”.

- Na njima se temelji dalji napredak na planu nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa kao važnog elementa za učvršćivanje vladavine prava, jačanje pravne sigurnosti, zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, što je od posebnog značaja prije svega za građane Crne Gore, za investitore koji dolaze u našu zemlju, kao i za one koji će svoje profesionalno i životno opredjeljenje vezati za ovaj prostor ili različitim povodima odlučiti da ga posjete – rekao je Đukanović.

On je kazao da su “Evropska komisija i države članice Evropske unije su gotovo jednoglasne u stavu da je usvajanje Amandmana na Ustav Crne Gore prvi sledeći nužni korak ne samo u oblasti vladavine prava i pregovora u poglavljima 23 i 24, već i za cjelokupni proces dalje evropske integracije Crne Gore”.

U slučaju da ustavne promjene budu usvojene do 31. VII 2013, kako je istakao, sve prateće izmjene normativnog okvira biće okončane do kraja 2014.

- To bi bio veoma dobar tempo kojim bi Crna Gora potvrdila dokazanu demokratsku zrelost. Evropska komisija i sve članice Evropske unije imaju naglašena partnerska očekivanja na ovu temu, vjerujući da će politička odgovornost i konsenzus parlamentarnih političkih partija doprinijeti da se u najkraćem roku usvoje amandmani na Ustav Crne Gore – rekao je Đukanović.

Premijer je rekao da je afera “snimak” produkt balkanske iluzuje da se do izbora dođe manipulacijama”.
On je kazao da politički oponenti partije na čijem je čelu, manirima slabića svoj hendikep nadomješćuju aferom “snimak”.


 

 

Portal Analitika