Društvo

ŠOĆ: Tropetinska većina kao deblokirajući mehanizam degradirajuća za sistem

2104socok
B
ivši ministar pravde Dragan Šoć ocijenio je u izjavi za Portal Analitika da preporuka Venecijanske komisije o tropetinskoj većini kao deblokirajućem mehanizmu u slučaju da se vlast i opozicija ne dogovore o izboru vrhovnog državnog tužioca dvotrećinskom većinom - nije dobro rješenje.

ŠOĆ: Tropetinska većina kao deblokirajući mehanizam degradirajuća za sistem
Portal AnalitikaIzvor

- U pitanju je visok prag kada je u pitanju deblokirajući mehanizam. Vlada se podsjećam bira apsolutnom većinom. Svaka većina iznad apsolutne za izbor nekoga koji je samo dio izvršne vlasti bez obzira koliko ga smatrali važnim je degradirajuća za sistem, kazao je Šoć za Portal Analitika.

VK je na nacrt odvojenih amandmana Ustava Crne Gore ocijenila da apsolutna većina od 41 poslanika u drugom krugu glasanja - ne daje podsticaj parlamentarnoj većini da postigne kompromis sa manjinom uz napomenu da je poželjno više kandidata za izbor VDT.

Šoć je kazao da u sistemu Tužilaštvo sprovodi zakone, isto što i radi policija, poreska uprava navodeći da su ''svi oni dio sistema sprovođenja zakona''.

- Sam princip izbora VDT-a u Ustavu na neki način narušava sistem jer jedan nivo izvršne vlasti izdiže na nivo čitave izvršne vlasti. Izbor VDT većinom koja je veća nego većina kojom se bira Vlada je ipak degradirajuća za sistem. Predsjednika Vlade biramo apsolutnom većinom a birati VDT dvotrećinskom većinom pokazuje u krajnjem nemoć društva i države da se izbori sa problemom kadrova, naveo je Šoć.


 

 

Portal Analitika