Društvo

CGO: Država obavezna postupati odgovorno u borbi protiv torture

torturaovouok
Centar za građansko obrazovanje podsjetilo je nadležne da imaju obavezu da postupaju odgovorno u borbi protiv torture u bilo kojem obliku. “Nedjelotvornim i neefikasnim vođenjem postupaka, koji rezultiraju uslovnim osudama i često značajno ublaženim kaznama, promoviše se nekažnjivost, ohrabruje mučenje i zlostavljanje, krše međunarodni standardi poštovanja ljudskih prava a time i dovodi u pitanje kapacitet pravosudnih organa u procesu uspostavljanja vladavine prava.”- navodi se u saopštenju CGO povodom obilježavanja Međunarodnog dana podrške žrtvama torture.

CGO: Država obavezna postupati odgovorno u borbi protiv torture
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj dan je utemljen Konvencijom protiv torture i drugih surovih, neljudskih i ponižavajućih kazni ilipostupaka koju su donijele Ujedinjene nacije a čija je potpisnica i država Crna Gora.

CGO napominje da se Crna Gora nije se uspjela izboriti sa torturom u pojedinačnim slučajevima koji su kako se ističe, vrlo zabrinjavajući jer u najvećem broju ostaju nerasvijetljeni i nekažnjeni.

- Posebno treba podsjetiti na slučaj Aleksandra Pejanovića koji i dalje stoji kao opomena, ali i prijetnja svakom građaninu i građanki Crne Gore, jer do kraja nije utvrđena odgovornost počinilaca niti su izvedeni pred lice pravde nalogodavci- napominju iz CGO.

- Tu su i slučajevi "Orlov let", zlostavljanje u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, ranije i nečovječno i ponižavajuće postupanje prema štićenicima JU "Komanski most", kao i brojni drugi koji su ostali pod velom tajne do danas uprkos međunarodnim standardima koje je Crna Gora zvanično prihvatila i izričitim preporukama međunarodnih stručnih tijela u pogledu procesuiranja slučajeva mučenja i zlostavljanja- dodaje se u saopštenju CGO.

U centru za građansko obrazovanje ukazuju i na prijetnju od porasta određenih pojavnih oblika torture koji se mogu prepoznati u slučajevima porodičnog i sve izraženijeg vršnjačkog nasilja.

CGO podsjeća da je Konvencija protiv mučenja i drugih surovih, neljudskih i ponižavajućih kazni i postupaka, usvojena pod okriljem UN-a 1984. godine. Crnu Goru , kako napominju iz CGO, pored ove konvencije na borbu protiv svih oblika torture obavezuje i Opcioni protokol uz Konvenciju protiv mučenja, kojim je ustanovljen sistem nadgledanja zatvorskih i pritvorskih jedinica od strane Potkomiteta za sprečavanje mučenja. Zakonom o Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore predviđeno je i uspostavljanje nacionalnog mehanizma za sprječavanje mučenja pod okriljem Zaštitnika.

 

 

 

Portal Analitika