Društvo

CEDEM: Svega 5,9 odsto Roma ima stalni radni odnos, svako drugo dijete ne ide u školu

marijaa1
S
talni radni odnos ima svega 5,9 odsto Roma, dok svako drugo dijete romske i egipćanske nacionalnosti u školskom uzrastu ne ide u školu, saopšteno je na konferenciji za novinare Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), na kojoj su predstavljani rezultati ispitivanja stavova predstavnika romske i egipćanske zajednice o socijalnoj zaštiti.

CEDEM: Svega 5,9 odsto Roma ima stalni radni odnos, svako drugo dijete ne ide u školu
Portal AnalitikaIzvor

Menadžerka projekta Marija Vuksanović kazala je da je da uprkos mjerama koje država preduzima, prema ocjeni pripadnika romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori, njihov položaj je veoma nepovoljan, a pomoć koju pružaju nadležne institucije i dalje je veoma mala u odnosu na probleme sa kojima se suočavaju.

okromi1
- Čak više od 88 odsto pripadnika romske i egipćanske populacije nije zaposleno. Zaposlenih u javnom sektoru je preko 7 odsto, zatim slijede oni koji su samozaposleni (oko 2 odsto), dok je nešto više od 1 odsto zaposlenih u privatnom sektoru, objasnila je Vuksanović.

Ona je kazala da istraživanje pokazuje da dječiji dodatak prima svako peto romsko domaćinstvo.

- Svako drugo dijete romske/egipćanske populacije u školskom uzrastu ne ide u školu. Oko trećina domaćinstva, češće ili rjeđe dobija besplatne udžbenike i školski pribor. Mali broj romskih i egipćanskih domaćinstava dobija naknadu za porodilje i poklon-paket za novorođenče, kazala je Vuksanović, prezentujući podatke o teškom položaju te populacije.

okcedem-pr
Istraživanje je realizovano u periodu od 7-15.juna, u opštinama Podgorica, Berane i Nikšić, u okviru projekta Podrška socijalnoj zaštiti romske i egipćanske populacije koji je podržan od strane Vladine Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću.

Projekat ima za cilj da analizira uticaj mjera socijalne zaštite na integraciju ciljne populacije, ali i da poveća senzibilisanost opšte javnosti za probleme i potrebe romske zajednice. Istraživanje je pokazalo da svega 2,4 odsto romske populacije ima prihode veće od 400 eura.

Rezultati istraživanja su pokazali da su materijalni uslovi u kojima živi ova zajednica ispod standarda života savremenog čovjeka. Procenat onih koji žive u neadekvatnom smještaju je veoma visok dok manje od 30 odsto romskih domaćinstava ima sanitarni čvor, kazala je Vuksanović.

okmarijaaa3Prema njenim riječima, procenat nezaposlenih je kritičan, dok je tek svaki deseti pripadnik populacije učestvovao u programima javnih radova i programima stručnog usavršavanja.

- Visok procenat ispitanika je izjavio da je ne prima socijalnu pomoć (MOP), a mali je i broj onih koji primaju jednokratne novčane pomoći od države, lične invalidnine i dotacije za plaćanje naknada za pohađanje predškolskih ustanova. Sa druge strane, veći je broj onih koji su izjavili da povremeno primaju nenovčanu novčanu pomoć i besplatne udžbenike i nastavna sredstva, objasnila je Vuksanović.

Ona je saopštila da je rezultate istraživanja potrebno sagledati ne samo u odnosu na materijalna izdvajanja države, već i u odnosu na nizak obrazovni nivo populacije, te činjenicu da visok procenat Roma i Egipćana i dalje nema regulisan pravni status.

- Više od 57 odsto ispitanika nema crnogorsko državljanstvo, dok oko 42 ispitanika ima državljanstvo Crne Gore, kazala je Vuksanović.

Stoga će u toku dalje realizacije projekta biće prikupljani podaci od strane nadležnih institucija na državnom i lokalnom nivou, kako bi se stekla što potpunija slika o efektima socijalne politike prema romskoj i egipćanskoj zajednici.

Iz CEDEM-a je i najavljen reklamni spot o inkluziji Roma i Egipćana koji će biti premijerno prikazan u septembru.

 

 

Portal Analitika