Svijet

Njemačka traži od Britanije objašnjenje o internet špijunaži

2406njemacka
Nj
emačka vlada traži informaciju od Velike Britanije povodom izvještaja da britanski špijuni sprovode tako opširne operacije prisluškivanja da nadmašuju napore Sjedinjenih Američkih Država.

Njemačka traži od Britanije objašnjenje o internet špijunaži
Portal AnalitikaIzvor

Bivši službenik CIA Edvard Snouden za "Gardijan" je prekjuče izjavio da Uprava britanske vlade za komunikacije ima tajni pristup optičkim kablovima koji prenose globalni internet saobraćaj i telefonske razgovore i da je u prisluškivanju gora od SAD.

Portparol njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova Markus Bajer-Polok izjavio je da je to ministarstvo poslalo pitanja o tom problemu ambasadi Velike Britanije.

Portparol njemačke kancelarke Angele Merkel, Štefen Zajbert, rekao je da njemačke vlasti nemaju saznanja o tom navodnom programu iz teksta "Gardijana", ali da vlada to pitanje "uzima ozbiljno".

Britanski list je, pozivajući se na dokumenta koja je objelodanio Snouden, napisao da je GCHQ počela da obrađuje velike količine ličnih informacija i da ih deli sa američkim partnerom Nacionalnom agencijom za bezbednost.

Snouden je za "Gardijan" rekao da britanska špijunska agencija na taj način prikuplja i čuva velike količine elektronskih poruka, postova na "Fejsbuku", istorije pretrage na internetu i poziva i dijeli ih sa NSA.

- To nije samo problem SAD. Velika Britanija u tome ima velikog udjela. GCHQ su gori od SAD - rekao je Snouden za "Gardijan".

AP navodi da je reakcija Berlina istovjetna kao i poslije ranijih izvještaja o američkom prikupljanju informacija.

Snouden je početkom juna objelodanio tajni nalog suda kojim su specijalne službe SAD dobile pristup svim pozivima najvećeg američkog mobilnog operatera "Verajzon" (Verizon). Objavio je i podatke o supertajnom programu NSA-PRIZMA, koja omogućava praćenje elektronske komunikacije na najvećim internet sajtovima.

izvor: blic rs

Portal Analitika