Abiznis

Krivokapić: Nedostaju gorivo i sirovine za KAP

radekrivokok
K
ombinat aluminijuma Podgorica ima goriva do večeras, a glinice do ponedjeljka, saopštio je predsjednik Sindikata Aluminijuma, Rade Krivokapić.

Krivokapić: Nedostaju gorivo i sirovine za KAP
Portal AnalitikaIzvor

Zbog toga je Vlada, prema nezvaničnim informacijama Dana, na sjednici u četvrtak raspravljala o situaciji u KAP-u, odnosno mogućnostima da se održi proizvodnja i plati utrošena električna energija.

Članovi Vlade nijesu uspjeli da se dogovore u vezi KAP-om, a sjednica će biti nastavljena danas, kada se očekuju konkretnije odluke.

Najveći problem fabrike, pored nedostatka sirovina, predstavlja električna energija. Kompanija Montenegrobonus prošle sedmice je kupila struju za KAP, koju će do danas distribuirati Elektroprivreda.

KAP ima okvirni dogovor sa Monetnegrobonusom za snabdijevanje strujom do polovine jula. S obzirim na to da Montenegrobonus duguje EPCG-u devet miliona EUR, energetska kompanija traži da se računi za struju za KAP izmiruju na sedmičnom nivou.

Posebno teško je ugovoriti snabdijevanje KAP-a strujom za naredne četiri godine, jer EPCG ne prihvata da potpiše dugoročni ugovor dok ne dobije garancije Vlade da će joj biti izmiren dug od 44 miliona eura. Pregovori oko načina kompenzacije tog duga vode se duže od pola godine.

 

 

Portal Analitika