Abiznis

Radnicima beranskog rudnika plata do petka

rudnik
R
adnicima Rudnika mrkog uglja, prema obećanjima vlasnika, kompanije Balkan enerdži /Energy/, do petka bi trebalo da budu isplaćene zaostale zarade, a u slučaju da se to ne desi rudari će potopiti jamu u kojoj štrajkuju više od dvije sedmice.

Radnicima beranskog rudnika plata do petka
Portal AnalitikaIzvor

Skupštinska Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije raspravljala je danas o problemima beranskog Rudnika mrkog uglja i o zdravstvenom stanju pet zaposlenih rudara koji 16 dana štrajkuju u jami Petnjik u teškim uslovima tražeći isplatu sedam plata za šta je potrebno oko 73 hiljade EUR.

Predsjednik Komisije, Janko Vučinić, saopštio je da je ministar ekonomije, Vladimir Kavarić, obavijestio nekoliko skupštinskih radnih tijela koja su prethodnih dana od njega tražili informacije u vezi beranske kompanije, da će poslodavac isplatiti zarade, ali nakon toga i uvesti stečaj u firmu.

Predstavnici grčke firme, Balkan enerdži, koja je prije šest godina kupila Rudnik mrkog uglja, tražili su da im se za tri mjeseca odloži plaćanje koncesione naknade, kako bi se deblokirao račun i isplatile zaostale zarade. Ministarstvo finansija je u utorak donijelo rješenje o odloženom plaćanju koncesione naknade, nakon čega je vlasnik obećao da će do petka isplatiti zarade zaposlenima.

U dopisu Kavarića koji je pročitao Vučinić navodi se i da će poslodavac nakon isplate zarada pokrenuti proces stečaja u Rudniku mrkog uglja.

Vučinić je ocijenio da je privatizacija beranske kompanije sasvim propala, da bi trebalo raskinuti koncesioni ugovor i vratiti rudnik državi.

Pomoćnik ministra ekonomije, Vladan Dubljević, rekao je da Ministarstvo nema nadležnost u isplaćivanju zarada.

“Sve što obećavamo, obećavamo tako što nama obećava neko ko drži taj novac”, rekao je Dubljević i dodao da očekuje da će novac možda čak i danas biti uplaćen.

On je podsjetio da je Rudnik mrkog uglja prodat kroz stečaj i da je čitav proces vodio bjelopoljski Privredni sud, pa se stoga ne može govoriti o privatizaciji.

Nakon toga je, kako je objasnio, potpisan kupoprodajni ugovor, a ubrzo nakon toga i dva aneksa, koja je potpisao stečajni upravnik, a ne Ministarstvo ekonomije.

“Nadležnost Ministarstva je da se stara o resursu, odnosno uglju, kojim upravljamo kroz ugovor o koncesiji. Ne možemo raskinuti ugovor o kupoprodaji koji je Privredni sud zaključio, ali možemo ugovor o koncesiji, ali šta će tada biti sa imovinom?”, pitao je Dubljević.

Prema njegovim riječima, Rudnik mrkog uglja već 12 godina nije proizveo nijednu tonu rude.

“Sve što je isplaćeno bilo je o trošku Balkan enerdžija”, rekao je Dubljević i dodao da Rudnik mrkog ugja u ovom trenutku nema perspektivu.

On je naveo da problem isplate zarada nije nastao zbog nedostatka volje, već da je tehničke prirode, jer je procedura oslobađanja računa spora.

Predsjednik sindikalne organizacije Rudnika mrkog uglja, Ljubo Gledović, kazao je da je zdravstveno stanje rudara u jami Petnjik veoma loše i da je od njih šest koji su započeli štrajk, jedan zaposleni prevezen u bolnicu zbog bolova u grudima i gušenja, ali da mu je sada stanje stabilno.

“U jami je sada pet radnika koji traže isplatu sedam zarada i doprinosa za 18 mjeseci. Brine me najviše njihovo psihičko stanje i to što su 16 dana u mraku, bez svjetlosti i na promaji. Plašim se najgoreg, pošto su riješili da će, ukoliko im se do sjutra zahtjevi ne ispune, potopiti jamu”, poručio je Gledović.

Gledović smatra da je Ministarstvo ekonomije trebalo da se uključi u rješavanje problema, jer trenutno “vlasnik može sa rudnikom da radi što god hoće”.

“Ako rudnik nije potreban onda bi trebalo da se konzervira, a radnici da se zbrinu i da se riješi njihov status”, ocijenio je Gledović.

On je kazao da prodajom Rudnika mrkog uglja prestaju ingerencije stečajnog upravnika i da je tada Ministarstvo ekonomije trebalo da preuzme kontrolu nad procesom privatizacije, jer naplaćuje koncesije.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Zoran Jelić, naveo je da radnici, ako Rudnik mrkog uglja nema perspektivu, moraju imati budućnost kroz zakonske mogućnosti.

“Ne možemo dozvoliti da radnici ostanu uskraćeni, ukoliko se rudnik konzervira, raskine koncesija ili uvede stečaj”, poručio je Jelić.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Veljko Vasiljević, smatra da bi Vlada trebalo da naplati koncesije i od tog novca isplati zaostale plate.

“Vlada je od kompletne privrede napravila socijalni program. Oko 25 radnika nije nerješiv problem. Nadležni se ne bi sjetili urgentnog nabavljanja novca da ovi ljudi nijesu sišli u jamu”, kazao je Vasiljević.

Predstavnik Ministarstva rada i socijalnog staranja, Vesna Simović, kazala je da iz tog Vladinog resora ne mogu uticati na poslodavaca.

U Ministarstvu su, kako je navela, upoznati sa problemima neuplaćivanja doprinosa za radnike pojedinih crnogorskih kompanija, ali očekuje da će izmjenama Zakona o radu, koje se odnose na obavezu Fonda rada da povezuje staž, to biti riješeno.

Vučinić je rekao i da mu je ministar finansija, Radoje Žugić, obećao da će se o problemima zaposlenih u Rudniku mrkog uglja danas razgovarati i na sjednici Vlade.

Rudari odbijaju dalje održavanje jame, pa prijeti opasnost od poplave rudnika, zato što se glavno održavanje odnosi na ispumpavanje vode koja je polako počela da plavi jamske prostorije.

Radnici se nalaze na dubini od 200 metara.

Beranski Rudnik mrkog uglja je prije šest godina kupila grčka kompanija Balkan enerdži, koja je u vlasništvu zakupca Svetog Stefana, Viktora Restisa. Grčka kompanija i pored brojnih obećanja, nije uspjela da pokrene proizvodnju u rudniku. (Mina business)

 

 

Portal Analitika