Abiznis

Damjanović: Konkretizovati odgovornost za stanje u KAP-u

2006damjanovic
N
akon predloga za pokretanje stečaja u KAP-u, koji je Vlada podnijela, kao i povećanja stope PDV-a koju su juče izglasali poslanici parlamentarne većine, jasno je da se sprema scenario za pad preostalih garancija od 105 miliona eura datih za KAP, iako budžetom za ovu godinu nijesu planirana sredstva za isplatu garancija, saopštio je Portalu Analitika šef poslaničkog kluba SNP-a i predsjednik parlamentarnog odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović.

Damjanović: Konkretizovati odgovornost za stanje u KAP-u
Portal AnalitikaIzvor

-Socijalistička narodna partija Crne Gore ukazuje da je nakon izvještaja o datim garancijama za KAP, koji je DRI sačinila i dostavila Skupštini, nedvosmisleno ukazano da su iste izdate nezakonito, bez poštovanja procedure i bez realne ekonomske osnove, čime je država dovedena u opasnost da plaća Vladine pogrešne odluke, pa je već plaćeno više od 20 miliona eura prošle godine Dojče banci. Istovremeno, Odbor za ekonomiju, finansije i budžet je usvojio ocjene i stavove na predlog članova odbora Srđana Milića, Mladena Bojanića i Aleksandra Damjanovića, koje su dostavljene državnim organima. Između ostalog, sugerisano je VDT-u da ocijeni da li postoje elementi krivičnog djela u izdavanju garancija i shodno tome pokrene postupak individualizacije odgovornosti. Na moj predlog je odbor donio odluku o kontrolnom saslušanju zamjenika VDT, vezanih za postupanje tog organa u vezi sa dešavanjima u i oko KAP-a. Shodno tome, u SNP očekujemo da se odgovornost za višemilionske štete nanijete KAP-u i državnom budžetu individualizuje, jer se radi o zločinu prema nekadašnjem motoru crnogorske privrede- ističe Damjanović.

Podsjetio je da SNP odavno traži da krivična djela iz procesa privatizacije ne zastarijevaju.

-To je i parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje prihvatio na naš predlog, pa očekujemo da ta odredba postane sastavni dio našeg sistema i da se na taj način odgovornost za stanje u KAP-u, posmatra u mnogo širem kontekstu višegodišnjeg procesa neuspješne privatizacije, koji je svoje finale dobio kroz plaćanje svih nas zbog štetnih odluka pojedinaca- naveo je Damjanović.

Naglasio je da je nakon sastanka delegacije odbora sa DRI uslijedilo reagovanje ove institucije koja je od ministra ekonomije tražila  da  posredstvom predstavnika državnog kapitala u KAP-u, u roku od 15 dana obezbijedi dokumentaciju kako bi mogli da krenu u postupak provjere dugova fabrike.

-Na ovaj način se realizuju zaključci Skupštine o KAP-u koje je predložila SNP i jasno je da će se nakon što DRI, nadamo se kvalitetno odradi reviziju dugova u KAP-u, mnogo više znati o tome ko je i kako doveo KAP i Crnu Goru u ovako loš položaj- zaključio je Damjanović.

Portal Analitika