Zanimljivosti

KCCG: Uspješno obavljene još dvije transplantacije, pacijenti otpušteni kući

2006transplantacijaok
P
acijenti kod kojih su četvrtog i petog juna ove godine u Kliničkom centru Crne Gore urađene transplantacije bubrega, danas su otpušteni na dalje kućno liječenje. Pacijentu iz Nikšića bubreg je donirala njegova sestra, dok je pacijentkinji iz Bijelog Polja donor bio otac, navodi se u saopštenju KCCG.

KCCG: Uspješno obavljene još dvije transplantacije, pacijenti otpušteni kući
Portal AnalitikaIzvor


Operacije su obavili crnogorski i hrvatski ljekari, a oba pacijenta, kao i njihovi donori dobro su podnijeli operativne zahvate i ljekari su zadovoljni njihovim oporavkom.



Od započinjanja projekta transplantacije bubrega u Crnoj Gori, u Kliničkom centru Crne Gore uspješno je obavljeno sedam transplantacija. Pacijenti obavljaju redovne kontrole i nema komplikacija ni kod donora niti  recipienata.



Prve dvije transplantacije su obavljene 25. i 26. septembra 2012. godine, zatim dvije 19.i 20. februara, jedna 18. aprila i dvije 4.i 5. juna ove godine. "Izuzetno smo zadovoljni kontinuitetom transplantacija bubrega i dobrim rezultatima samih transplantacija koje smo dosad obavili", kažu KBC-u.



Oni ističu da ih raduje činjenica da se smanjuje broj članova transplantacionog tima iz KBC-a Zagreb koji učestvuju u operativnim zahvatima, zbog uspješnog usvajanja i primjene protokola primpreme, operacija i liječenja pacijenata od strane transplantacionog tima Kliničkog centra Crne Gore.



Sljedeći ciklus transplantacija planiran je za kraj septembra i početak oktobra ove godine. Shodno tome, a što će se poklopiti sa godišnjicom uvođenja ove metode liječenja u Klničkom centru Crne Gore, glavna tema na XIV Kongresa Društva ljekara Crne Gore, planiranog za kraj oktobra tekuće godine u Bečićima, biće transplantacija bubrega.



Nacionalni koordinator transplantacionog programa je nefrolog prof. dr Marina Ratković, načelnica Odjeljenja za nefrologiju sa hemodijalizom. Crnogorski transplantacioni tim predvodi urolog doc. dr Petar Kavarić, direktor Klinike za urologiju i nefrologiju KC CG a hrvatski urolog prof. dr Željko Kaštelan.

foto: oslobodjenje.ba

Portal Analitika