Kultura

Počinje Beransko kulturno ljeto

2006centarzakulturuberaneok
T
radicionalna manifestacija „Beransko kulturno ljeto“ počinje večeras finalnom večeri „Beranske lire“, takmičenja pjevača amatera sa područja beranske, plavske i rožajske opštine.

Počinje Beransko kulturno ljeto
Portal AnalitikaIzvor

Kako je Portalu Analitika saopštio Braho Adrović, potpredsjednik Opštine Berane ovogodišnja manifestacija proteći će uglavnom u znaku  tradicionalnih programa, od kojih je najznačajnija  ljetnja diplomatska škola  za mlade diplomate Jugositočne Evrope „Gavro Vuković“, koja se  organizuje u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih intergracija. Očekuje se preko 40 učesnika  iz Evrope i sa drugih kontinenata.

Uz obilježavanje 21. jula,  Dana Opštine, ove godine kod spomenika palim borcima za slobodu na Jasikovcu održaće se centralna proslava  trinaestojulskog ustanka naroda Crne Gore.

Treba izdvojiti i likovnu koloniju „Praćevac 2013.“, izložbu grafike sa eks yu prostora, izložbu azijske umjetnosti, a vrijedno je pomenuti i izložbe Slobodana - Sloba Slovinića i Dejana Babovića.

U okviru Beranskog kulturnog ljeta biće  promovisana i antologija  polimskih pjesnika „Beranski tragovi“, a po tradiciji  u Petnjici će biti održani i jedanaesti po redu,  Dani  dijaspore. Na atraktivnom turističkom izletištu Jelovica biće organizovano grupno vjenčanje  sa parovima iz čitave Crne Gore.

Planiran je i godišnji koncert učenika Muzičke škole iz Berana, izložba nakita iz  arheoloških i etnografskih zbirki, okrugli sto o Njegošu i tradicionalne Polimske književne staze, koje su ove godine posvećene pjesniku Dušanu Kostiću.

Za Dan opštine Berane iz štampe će ponovo, nakon pauze od deset godina, izaći list „Sloboda“.

Svi ovi programi će biti upotpunjeni i drugim zbivanjima, kao što su Zavičajne staze u Petnjici, koje  organizuje Centar za seoski razvoj, a u organizaciji KUD -a „Duga“ biće održani  koncerti i nastupi folklornih ansamabala iz nekoliko zemalja.

U sklopu manifestacije održaće se i tradicionalni  fudbalski turnir u malom fudbalu.

Pokrovitelji Beranskog kulturnog ljeta su Ministarstvo kulture Crne Gore i Opština Berane, a   organizatori  Centar za kulturu, Polimski muzej i Sportski centar iz Berana.

Portal Analitika