Svijet

Ljekari iz SAD i Britanije traže od Obame da posjete Guantanamo

1906gvantamo
V
iše od 150 ljekara iz Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije pisali su u srijedu predsjedniku Baraku Obami tražeći da se profesionalcima dozvoli pristup zatvoru u Gvantanamu kako bi dali "nezavisnu medicinsku dijagnozu" zatvorenicima koji štrajkuju glađu.

Ljekari iz SAD i Britanije traže od Obame da posjete Guantanamo
Portal AnalitikaIzvor

U ovom pismu, koje je u srijedu objavio britanski medicinski časopis "The Lancet", stoji da je "imperativ (za štrajkače) da ih pregledaju nezavisne medicinske komisije, kako to zahtijevaju Ujedinjene nacije i Međunarodno medicinsko udruženje, prenosi Avaz.

- Bez povjerenja, nikakvo prihvatljivo i sigurno liječenje pacijenata sa svim mentalnim sposobnostima nije moguće - napisali su ljekari u pismu, čiju je kopiju dobila agencija AFP.

Nije vjerovatno da će se štrajkači glađu koji "nemaju povjerenje u svoje vojne ljekare, (što su neki nedavno potvrdili), povinovati medicinskim savjetima koje trenutno dobivaju", navodi se u pismu američkom predsjedniku.

Organizacija "Physicians for Human Rights" podsjeća u saopćenju da je tražila od Baraka Obame da naredi prekid prisilnog hranjenja.

Od 104 zatvorenika koja štrajkuju glađu, 44 su u srijedu bila hranjena na sondu, kazao je zatvorski glasnogovornik potpukovnik Samuel House. Jedan zatvorenik je hospitaliziran, ali nije u životnoj opasnosti.

- Pravo zatvorenika da donose odluke o svom vlastitom zdravlju mora da se poštuje - izjavio je Vincent Jacopina, medicinski savjetnik PHR-a.

- Prisilno hranjenje ne predstvalja samo degradirajuće i nehumano ponašanje, nego i jasno kršenje medicinskih propisa i to mora odmah da prestane - dodao je on.

Štrajk glađu velikih razmjera počeo je prije četiri mjeseca u znak protesta protiv režima neograničenog boravka u zatvoru Gvantanamo.

foto: globalsecurity.org

Portal Analitika