Abiznis

U Briselu predstavljeno crnogorsko zakonodavstvo u oblasti finansijskog nadzora

1906brisel
U
Briselu je danas održan bilateralni analitički pregled pravne tekovine za 32. pregovaračko poglavlje koje se odnosi na finansijski nadzor. Sastanak je sa crnogorske strane otvorio glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović, a u ime Evropske komisije savjetnik u Direkciji za Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju, Tursku i Island u Generalnoj direkciji za proširenje Marta Garsija Fidalgo.

U Briselu predstavljeno crnogorsko zakonodavstvo u oblasti finansijskog nadzora
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku je učestvovalo 13 članova radne grupe koji su predstavnicima Evropske komisije, kroz pet prezentacija, predstavili stepen usaglašenosti domaćeg zakonodavstva s evropskim propisima u sljedećim oblastima: javna unutrašnja finansijska kontrola, spoljna revizija, zaštita eura od falsifikovanja i zaštita finansijskih interesa EU.

Pored zakonodavnog, predstavljen je postojeći institucionalni okvir kao i administrativni kapaciteti Crne Gore za efikasno sprovođenje propisa u ovoj oblasti.

Predstavnici EK su izrazili zadovoljstvo kvalitetnom pripremom bilateralnog sastanka i sveobuhvatnošću dostavljenog materijala. Takođe, predstavnici EK su istakli da su zadovoljni stepenom usklađenosti crnogorskog zakonodavstva u ovom poglavlju i naglasili na će u narednom periodu nastaviti da prate implementaciju propisa.

U pripremi sastanka su učestvovali članovi radne grupe koju su sačinjavali predstavnici Vlade Crne Gore, Centralne banke, Državne revizorske institucije, Skupštine Crne Gore, kao i nevladinog sektora, akademske i stručne zajednice (Univerzitet Crne Gore, Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet Mediteran, Unija poslodavaca i Institut Alternativa).

Portal Analitika