Abiznis

Radak-Kukavičić: Veći PDV bez uticaja na turizam

zeljkapocetba
P
ovećanje PDV-a sa 17 na 19 odsto neće značajnije uticati na turističku privredu, kazala je, za Radio Crne Gore, pomoćnica ministra održivog razvoja i turizma Željka Radak-Kukavičić.

Radak-Kukavičić: Veći PDV bez uticaja na turizam
Portal AnalitikaIzvor

"Povećanje poreza na dodatu vrijednost neće značajnije uticati na rezultate poslovanja u turističkoj privredi. Dobro je što je stopa poreza od 7 procenata za hotelijere ostala nepromijenjena, dok su, sa druge strane, aranžmani rasprodati po stopi od 17 odsto. Izvjesno, produžetak sezone i dobra posjećenost, pokriće minimalne gubitke", kazala je Radak-Kukavičić.

Pomoćnica ministra kazala je da, i pored ekonomske krize, naša država je zabilježila rast prihoda u turizmu.

"Kad je u pitanju sektor turizma, i pored krize, mi smo bilježili rast prihoda i to pokazuje izuzetnu elastičnost naše turistike privrede", naglasila je sagovornica Radija Crne Gore.

Pored već započetih investicionih projekata, kako je kazala, u narednom periodu biće realizovani i brojni drugi projekti u turizmu vrijedni blizu 20 milijardi eura.

"Svjetska ekonomija se oporavlja, pa se, zahvaljujući dobroj poreskoj politici i drugim administrativnim olakšicama, stvaraju uslovi za završetak početih projekata u turizmu, ali i pokretanje novih. Zato je Crna Gora i dalje lider u regionu za strane ulagače. Već imamo stvorene planske predpostavke za realizaciju oko 100 hotela i preko 20 milijardi eura investicija", istakla je Radak-Kukavičić.

Takođe, ona očekuje da će posjeta i prihodi od turizma biti značajno veći ove godine u odnosu na prošlu.

"Rezultati u predsezoni pokazuju rast posjete i prihoda od 20 odsto u odnosu na prošlu godinu. Očekujemo da će i tokom glavne sezone biti postignuti dobri rezultati. Projekcije su da će brojka od milion i po turista i 10 miliona noćenja biti premašena. Gostiju će, izvjesno je, biti do kraja oktobra", zaključila je Radak Kukavičić. (TVCG)

 

Portal Analitika