Zanimljivosti

Ovo su znakovi da vam nedostaju vitamini i minerali

1906nedostatak_vitamina
V
ažne biohemijske reakcije u tijelu ne mogu se pravilno odvijati bez potrebnih vitamina i minerala. Ovo oslabljeno funkcioniranje katkad se može manifesttovati na tajanstvene načine. Zbog industrijski prerađene hrane, lako može doći do manjka vitamina. Mnogi ne jedu dovoljno pravih namirnica ili ih zbog probavnih problema ne mogu apsorbovati.
Ovo su znakovi da vam nedostaju vitamini i minerali
Portal AnalitikaIzvor


Tajanstveni simptomi čiji je uzrok nedostatak vitamina ili minerala



Pucanje kože na rubovima usana

Nedostaju vam: gvožđe, cink i B vitamini, poput niacina (B3), riboflavina (B2) i B12. To je uobičajeno kod vegetarijanaca jer zbog načina ishrane često ne dobijaju dovoljno gvožđa, cinka i vitamina B12.



Rješenje: Jedite više sušenog paradajza, blitve, kikirikija, mahunarki poput leće, piletinu, losos, tunjevinu, jaja, školjke i rakove. Apsorpcija gvožđa pojačana je vitaminom C, koji takođe pomaže u borbi protiv infekcije. Kombinujte ove namirnice s povrćem kao što su brokule, crvena paprika, kelj i karfiol.



Crveni osip i ljuspice na licu (a ponekad i na drugim mjestima), te gubitak kose

Nedostaju vam: biotin (B7), poznat kao vitamin za kosu. Jedete li sirova jaja, to vas čini ranjivim jer protein prisutan u sirovim jajima, pod nazivom avidin, inhibira sposobnost tijela da apsoruje biotin.



Rješenje: Jedite više kuvanih jaja (kuvanje deaktivira avidin), losos, avokado, pečurke, karfiol, soju, orahe, maline i banane.



Crvene ili bijele pojave na koži slične aknama, obično na licu, rukama, bedrima i stražnjici

Nedostaju vam: esencijalne masne kiseline, te vitamini A i D.



Rješenje: Jedite manje zasićenih masnoća, a transmasnoće, poput margarina i očvrsnute biljne masnoće, sasvim izbacite i povećajte unos zdravih masnoća. Trebate više lososa i sardela, plodove kao što su orasi i bademi, te sjemenke kao što su lan, konoplja i chia. Za vitamin A, jedite više zelenog povrća i povrća poput šargarepe, slatkog krompira i crvene paprike. Ovo povrće ima dosta beta karotena, koji vaše tijelo koristi kako bi dobilo potreban vitamin. I samo 10 minuta na suncu pomoći će vam da dobijete vitamin D – samo pazite da ne izgorite i da se ne izlažete između 11 i 17 sati, kad je vrlo lako zadobiti opekotine.



Trnci, peckanje i žarenje u rukama, nogama

Nedostaju vam: vitamini grupe B, poput folne kiseline (B9), B6 i B12. Ovaj nedostatak je izravno povezan s perifernim živcima. Navedeni simptomi mogu se javiti i u kombinaciji s tjeskobom, depresijom, anemijom, umorom i hormonskom neravnotežom.



Rješenje: Jedite spanać, šparoge, cveklu, pasulj, jaja, hobotnicu, školjke, rakove i pileteinu.



Grčevi u mišićima, probadajuća bol u prstima, zglobovima, lukovima stopala, nogama i leđima

Nedostaju vam: magnezijum, kalcijum i kalijum. Ako redovno vježbate, možete izgubiti više minerala (i vitamina B grupe koji su topivi u vodi) zbog jakog znojenja.



Rješenje: Jedite više banana, badema, lješnika, tikvica, trešnji, jabuka, grejpa, brokule, povrća tamnih listova, kao što su kelj i spanać, te listove maslačka.

Portal Analitika