Društvo

La Ru: Samoregulatorno tijelo ne služi za konfrontaciju među medijima

aru
S
pecijalni izvjestilac UN-a za slobodu mišljenja i izražavanja Frenk La Ru kazao je u intervjuu za "Vijesti" da misli da postoji pokušaj da se iskoristi samoregulatorno tijelo kao instrument za kritikovanje onih sa kojima ne postoji slaganje.

La Ru: Samoregulatorno tijelo ne služi za konfrontaciju među medijima
Portal AnalitikaIzvor

- Mislim da postoji pokušaj da se iskoristi samoregulatorno tijelo kao instrument za kritikovanje onih sa kojima se ne slažete. To ne smije da se dešava, ne smije se koristiti samoregulatorno tijelo za konfrontaciju jednog dijela medija sa drugim. Samoregulacija je dovoljna, ona se tiče etike, a etika je uvijek podrazumijevala dobrovoljnost, izjavio je za "Vijesti" La Ru.

La Ru je istakao da postoji velika podjela između medija u Crnoj Gori.

- To nije dobro, i zato je veoma bitno da se mediji pozicioniraju u odnosu na profesionalizam i etiku, ali isto tako da budu na strani svoje nezavisnosti. Javnost je ta koja treba da kritikuje medije, bez obzira da li su nezavisni ili prihvataju instrukcije državnih funkcionera, istakao je La Ru.

Njegova preporuka je da vlast obezbijedi slobode štampe.

- To nije lako, jer znam da nije baš lako biti predmet kritika. I ja sam bio u mojoj zemlji na meti napada novinara, nekad mislite da se nepravedno kritikovani, ali javni funkcioneri moraju znati da su pod nadzorom javnosti, a ona se iskazuje kroz javnu kritiku preko medija. Za medije je važno da jačaju svoju poziciju kako bi bili sposobni da kritikuju, što znači da uspostavljaju međunarodne veze, da ne budu sami. To je sada sjajna šansa za crnogorske medije, jer je Crna Gora odlučna da bude dio EU, što znači mogućnost istinske promjene, zaključio je La Ru za "Vijesti".

Portal Analitika