Region

Čak pola miliona zaposleno u javnom sektoru i administraciji

1905vladasrbije
V
lada Srbije donijela je odluku o obrazovanju Savjeta za reformu javne uprave, koji će inicirati i predlagati strategiju i mjere za reformu javne uprave u Srbiji, a na njegovom čelu biće premijer Ivica Dačić, piše Blic.

Čak pola miliona zaposleno u javnom sektoru i administraciji
Portal AnalitikaIzvor

Kako saznaje beogradski list, zadatak savjeta biće i da napravi popis svih zaposlenih u javnom sektoru i administraciji, bez obzira na to da li su stalno zaposleni ili su angažovani na drugi način. Prema procjenama, oko pola miliona ljudi angažovano je u javnom sektoru. Biće popisana i njihova primanja i sve ono što se isplaćuje mimo zarada.

Prema saznanjima Blica, ideja je da se napravi centralni registar zaposlenih u javnom sektoru, odnosno baza podataka svih koji primaju platu iz budžeta. Sličan model primijenila je Hrvatska, čime su ostvarili deset odsto uštede na platama.

Inače, u Srbiji postoji zakon kojim se predviđaju kazne za opštine koje zapošljavaju mimo kvote, ali on nikada nije zaživio.

Ministarstvo regionalnog razvoja pripremilo je nacrt zakona o zapošljavanju u pokrajinama i lokalnim samoupravama, kojim bi trebalo da se definišu uslovi koje zaposleni moraju da ispune za svako radno mjesto. Javna rasprava o tom zakonu treba da počne sljedeće nedelje. Njega će pratiti i zakon o platama zaposlenih u lokalnim samoupravama i pokrajinama.

Foto: gdb.rferl.org

Portal Analitika