Politika

ĐUKANOVIĆ:Usvojićemo akcione planove za poglavlja 23 i 24 krajem juna

1806milofileok
A
kcioni planovi za pregovaračka poglavlja 23 i 24 biće usvojeni na sjednici Vlade 27. juna, saopštio je premijer Milo Đukanović, navodeći da vjeruje da će izmjene Ustava u dijelu koji se odnose na pravosuđe biti usvojene do kraja jula.

ĐUKANOVIĆ:Usvojićemo akcione planove za poglavlja 23 i 24 krajem juna
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović boravi u zvaničnoj posjeti Briselu, gdje se susreo sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, saopšteno je Portalu Analitika iz Vladinog biroa za informisanje.

-Akcioni planovi za pregovaračka poglavlja 23 i 24 će biti usvojeni na sjednici Vlade 27. juna i predati Evropskoj komisiji na dalje postupanje uz očekivanje da bismo u planiranim rokovima mogli otvoriti pregovore u okviru tih poglavlja sa Evropskom unijom- kazao je on.

Đukanović i File saopštili su da vjeruju da će izmjene Ustava u dijelu koji se odnosi na pravosuđe biti usvojene do kraja jula.

-Očekujem da bi se dodatnom inicijativnošću koje je pokazala Vlada mogle stvoriti pretpostavke da u planiranom roku, do kraja jula obezbijedimo dvotrećinski konsenzus u parlamentu i da usvojimo amandmane na Ustav- rekao je Đukanović.

To je, kako je ocijenio, veoma važno da bi moglo da se ide u seriju izmjena zakona kojima bi se garantovala veća nezavisnost, prije svega efikasnost pravosudnih organa.

-To je na neki način temeljna garancija bolje vladavine prava i veće zaštite interesa građana Crne Gore i svih drugih do kojih nam je veoma stalo i od kojih nam zavisi ekonomski i društveni razvoj u budućnosti. Dakle, mislim i na turiste, i na investitore, kao vrlo važne činioce upravo realizacije razvojnih projekata u Crnoj Gori- rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je u kratkom vremenskom periodu napravila istorijske iskorake na svom evropskom putu.

-I zbog toga je bilo i podrazumijevajuće visoko razumijevanje i istovremeno visoki konsenzus oko onog što su nam prioriteti u narednom periodu, kako bismo zadržali dobar tempo napretka Crne Gore na putu evropske integracije- kazao je premijer.

On je kazao da je informisao Filea o njegovim očekivanjima da ustavne promjene budu usvojene do kraja jula.

-Govorio sam o tome šta je Vlada uradila u međuvremenu. Takođe, šta je partija čiji sam predsjednik pokrenula kao inicijativu u međuvremenu, što sve skupa mi negdje čini realnim optimizam da bi uz participaciju i drugih političkih subjekata, kao što sam kazao, tokom jula mjeseca mogli imati dvotrećinski konsenzus za usvajanje amandmana- dodao je Đukanović.

Upitan da li ima novosti u vezi sa audio snimcima sa sjednica organa Demokratske partije socijalista, premijer je rekao da nema ništa što bi zaista mogli smatrati novošću.

Pitanje je, rekao je, u parlamentarnom i tužilačkom tretmanu, dodajući da danas parlamentarni odbor radi i saslušava prve pozvane goste, koji treba da daju iskaze na tu temu.

-Paralelno sa tim, državni tužilac radi svoj posao i rekao bi da je taj posao već u odmakloj fazi, tako da mislim da je to nekako uvedeno u procedure i nema ništa što bi moglo biti zanimljivo za javnost kao nešto novo- kazao je Đukanović.

Upitan kad očekuje da bi se to moglo završiti, Đukanović je podsjetio da je Anketni odbor 15. jul sebi dao kao rok.

-Kada je u pitanju tužilački posao, tužioci ne govore o rokovima, ali je zanimljivo da su oni počeli taj posao prije parlamentarnog odbora, tako da i oni najkasnije do tog roka sigurno mogu završiti ovu fazu istrage- rekao je Đukanović.

On, kako je kazao, navija za to da se sve druge druge zemlje regiona pridruže i da uspostave maksimalan tempo napretka ka Evropskoj uniji.

-Pažljivo naravno pratimo i šta se događa u Uniji, registrovali smo i to što se dogodilo u Islandu, mislimo da svaka regionalna priča ima svoje specifičnosti, da je Balkan ipak neka drugačija priča od Islanda ili bilo koje druge evropske priče. Nama se makar u Crnoj Gori čini da je veći imperativ evropske integracije za zemlje zapadnog Balkana nego za neke druge zemlje u Evropi, zato što nas iskustvo uči da su naše alternative mnogo opasnije- dodao je Đukanović.

On smatra da zapadni Balkan, za razliku od nekih drugih adresa u Evropi, gotova da nema alternativu.

-On mora da, u interesu vlastite stabilnosti, vlastitog ekonomskog i demokratskog razvoja, snažno ide ka evropskoj integraciji- poručio je premijer.

Portal Analitika