Politika

Skoplje: Crna Gora preuzela predsjedavanje Američko-jadranskom poveljom

2805luksicok
P
otpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić učestvovao je danas u Skoplju na sastanku Partnerske komisije Američko-jadranske povelje na kojem je Crna Gora preuzela predsjedavanje ovim forumom od Republike Makedonije, saopšteno je iz MVPEI.

Skoplje: Crna Gora preuzela predsjedavanje Američko-jadranskom poveljom
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku, čiji je domaćin bio ministar vanjskih poslova Makedonije Nikola Poposki, učestvovali su visoki zvaničnici država članica inicijative, kao i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker, uz prisustvo predstavnika Kosova i Srbije.

Sastanak je bio prilika da Crna Gora predstavi prioritete predstojećeg predsjedavanja koje formalno počinje 1.jula. Potpredsjednik Lukšić je u svom izlaganju ukazao na dostignuća Crne Gore u procesu evroatlantskih integracija, naglašavajući da Crna Gora uspješno privodi kraju III Godišnji nacionalni plan u okviru MAP, te da je u potpunosti fokusirana na dalje sprovođenje reformi u ključnim oblastima u ovom procesu - dalja reforma sektora odbrane i bezbjednosti, jačanje vladavine prava i podizanje podrške i razumijevanja javnosti za proces integracije u NATO. Kao budući predsjedavajući Američko-jadranskom poveljom, Crna Gora će se zalagati za dalju promociju doprinosa regiona široj bezbjednosti i jačanju pozicije Zapadnog Balkana kao pouzdanog partnera NATO.

Učesnici skupa ponovili su privrženost jačanju regionalne saradnje u skladu sa osnovnim principima Povelje, što je potvrđeno i u političkoj deklaraciji koja je usvojena na sastanku. Pozdravljeni su napori koje zemlje članice preduzimaju u okviru procesa evro-atlantske integracije, uz naglasak da će sve zemlje biti ocjenjivane na individualnoj osnovi na putu članstva u NATO. Pored toga, odato je priznanje Crnoj Gori na doprinosu regionalnoj saradnji, uspješnoj implementaciji drugog ciklusa MAP-a i sprovođenju trećeg ciklusa MAP-a, zaključeno je u saopštenju.

 

 

Portal Analitika