Zanimljivosti

Kako se širi rak: Otkriće da zdrave ćelije prate kancerogene temelj za otkrivanje lijeka

18_06_rak_lijek
N
aučnici vjeruju da su možda konačno otkrili zašto se rak širi i smatraju da bi taj nalaz mogao biti od vitalnog značaja u razvoju lijeka. Studija je utvrdila mehanizam poznat kao efekt "jurnjave", gdje oboljele i zdrave ćelija prate jedna drugu oko tijela.

Kako se širi rak: Otkriće da zdrave ćelije prate kancerogene temelj za otkrivanje lijeka
Portal AnalitikaIzvor

Otkriće istraživača sa Univerziteta College u Londonu mogao bi dovesti do revolucionarne terapije koja blokira djelovanje i čuva tumore na jednom mjestu. Oni tvrde da će biti relativno lako zaustaviti navedeni efekt.

U Velikoj Britaniji od raka svake godine umre više od 150.000 ljudi. No, portparol studije, profesor Roberto Major je rekao da većina smrtnih slučajeva nisu nastali zbog formiranja primarnog tumora.

"Umjesto toga, ljudi umiru od sekundarnih tumora porijeklom iz prvih malignih ćelija, koje su u mogućnosti da putuju i koloniziraju vitalne organe u tijelu, kao što su pluća ili mozak", rekao je Major.

"To se događa zbog toga što maligne ćelije budu praćene zdravim. Niko nije znao kako se to dogodilo i mi sada vjerujemo da smo otkrili razloge. Ako to bude slučaj, biće relativno lako razviti lijekove koji ometaju ove interakcije."

Studija objavljena u žurnalu Nature Cell Biology koristila je dva tipa embrionalnih ćelija za simuliranje uloge kanceroznih i zdravih ćelija. Ključ za nalaz je, prije svega, utvrđivanje zašto se kancerogene ćelije zakače za zdrave ćelije.

Naučnici su oponašali ono šta se događa pomoću uporedivih vrsta ćelija i pratili njihovo ponašanje.

Istraživači, koji su vodili studiju koristeći embrione žabe i zebrice, su uvjereni da proces u kojem se ćelije raka pridodaju zdravim kako bi migrirale oko tijela radi na sličan način.

Nalaz je pozdravila dr. Kat Arnei sa Cancer Research UK, ali je savjetovala oprez. Za Daily Telegraph je rekla:

"Ovo istraživanje pomaže da se otkriju neke od osnovnih bioloških procesa koji bi mogli biti aktivni dok se ćelije kreću oko tijela, ali naučnici su samo razvijali embrije žaba i zebrica, a ne konkretno gledajući ćelije raka. Dakle, još je dug put do toga da možemo reći da li se to saznanje može sprevesti u novi način liječenja pacijenata."

Tim nije bio u mogućnosti da otkrije šta prije svega uzrokuje rak.

tekst i foto: oslobodjenje.ba

 

Portal Analitika