Društvo

Predstavljen IPA projekat na Univerzitetu Crne Gore

1806univerzitetcgok
P
rojekat “EVAL – INNO”, čiji je cilj jačanje kulture i kapaciteta u oblasti evaluacije u istraživanjima, predstavljen je danas na Univerzitetu Crne Gore. Međunarodni projekat se sprovodi u okviru programa IPA na crnogorskom Univerzitetu od septembra 2011., a u njemu učestvuju ustanove iz Austrije, Mađarske, Grčke, Bugarske, Srbije i Crne Gore.

Predstavljen IPA projekat na Univerzitetu Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Prorektor na Univerzitetu Crne Gore za međunarodnu saradnju Mira Vukčević kazala je da je Crna Gora imala malo iskustva sa evaluacijama, pojašnjavajući da metodološki i sa aspekta ekspetize nije imala iskustva u programskim i institucionalnim evaluacijama.

-Projekat ima za cilj da pojača kapacitet, ne samo ekspertizu u evaluacijama i da obuči evaluatore, već i da na neki način stadardizuje taj proces. Tako je prvi put urađen set standarda za područje jugoistočne Evrope- rekla je ona.

Vukčević je navela da će se, osim obučenih evaluator, izraditi standardi i studija koji govore gdje su nedostaci, šta treba popraviti i šta ubuduće treba da rade institucije.

-I ne samo to, nego da im omogućimo da na profesionalan način pristupe i tenderskim procedurama u oblasti istraživanja i inovacija, što do sada nije bio slučaj- rekla je ona.

Vukčević je kazala da će obuku vršiti 11 međunarodnih trenera, a biće obučeno 34 evaluatora iz svih crnogorskih univerziteta i javnih ustanova.

Trener na obuci projekta iz Atine Nikos Cidiropulos rekao je da se studija projekta koju on predaje, tiče javnih nabavki u istraživanju evaluacija u jugoistočnoj Evropi.

-To je uporedna i studija potreba, čiji je cilj da se kroz nju uradi analiza evaluacije u istraživanjima i inovacijama, i kako ih ministarstva koja su za njih zadužena organizuju u smislu javnih nabavki u svim državama članicama projekta- precizirao je Cidiropulos..

Naglasio je da evaluacija ima ključnu ulogu u definisanju politika u našim državama.

-Većina naših država ima slabo razvijenu kulturu evaluacije, tako da je jedna od mogućnosti da pokušamo da se ona razvije i smatramo da ćemo razvijanje znanja u oblasti evaluacija doprinijeti da se ta situacija u budućnosti preokrene- podvukao je on.

Portal Analitika