Politika

Lukšić-Linkevičius: Litvanija je prijatelj Crne Gore

1706luksic
P
otpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić boravio je u posjeti Litvaniji gdje je imao susrete sa ministrom vanjskih poslova Linasom Antanasom Linkevičiusom i potpredsjednikom Parlamenta, Vitautasom Gapšisom.

Lukšić-Linkevičius: Litvanija je prijatelj Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku sa ministrom vanjskih poslova Linasom Antanasom Linkevičiusom bilo je riječi o aktuelnom trenutku u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, s posebnim osvrtom na ispunjavanje obaveza iz evropske agende, imajući u vidu da Litvanija od jula preuzima predsjedavanje EU.

Izrazivši zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima, ministar Linkevičius je naglasio da Crna Gora, kao i sve zemlje regiona, u Litvaniji ima prijatelja. Pozitivno ocijenivši aktivnosti koje Crna Gora preduzima u ispunjavanju zahtjevnih obaveza u integracionim procesima, informisao je o osnovnim prioritetima tokom predsjedavanja EU. U tom kontekstu, podvukao je spremnost Litvanije da pruži neophodnu podršku, kako na ekspertskom, tako i političkom nivou, daljem toku pregovora. Posebno je istakao zadovoljstvo što će tokom litvanskog predsjedavanja Crna Gora biti domaćin Foruma ministara pravde i unutrašnjih poslova EU - Zapadni Balkan, koji se održava na jesen.

Potpredsjednik Lukšić je pozdravio opredijeljenje Litvanije da proces proširenja zadrži visoko na agendi predsjedavanja, istakavši da Crna Gora ima visoka očekivanja od litvanskog predsjedavanja. S tim u vezi, naglasio da je u skladu s novim pristupom EU fokus aktivnosti usmjeren na poglavlja 23 i 24, te da su nakon konsultacija sa EK nacrti akcionih planova objavljeni i organizovane konsultacije sa civilnim sektorom. Izrazio je očekivanje da će ova dva poglavlja biti otvorena za vrijeme litvanskog predsjedavanja, s obzirom na njihov značaj za dalji napredak ka evropskim strukturama.

Govoreći o procesu približavanja NATO, kao jednom od ključnih vanjsko-političkih prioriteta Crne Gore, potpredsjednik Lukšić je zahvalio na kontinuiranoj podršci Litvanije našim aspiracijama za članstvo, istakavši uvjerenje da ćemo dobiti poziv za članstvo na narednom samitu koji će se baviti proširenjem. S obzirom da Crna Gora preuzima predsjedavanje Jadranskom poveljom, posebno su razmotreni modaliteti za sadržajnije povezivanje u okviru Jadransko-baltičke povelje. Istovremeno, prenijeta je spremnost Litvanije da pruži podršku daljim reformama iz evro-atlantske agende prenošenjem iskustava u oblasti javne diplomatije.

Posebna pažnja posvećena je i odnosima u regionu. Potpredsjednik Lukšić je ukazao na posvećenost Crne Gore daljem razvoju i unapređenju regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa.

U razgovoru sa prvim potpredsjednikom Parlamenta, Vitautasom Gapšisom razmijenjena su mišljenja o dinamici ispunjavanja obaveza iz evropske i evroatlantske agende. Na sastanku su učestvovali i Gediminas Kirkilas, potpredsjednik Parlamenta i predsjedavajući odbora za evropske poslove i Benediktas Juodka, predsjedavajući odbora za vanjske poslove.

Potpredsjednik Gapšis je istakao da parlamentarci sa velikom pažnjom prate integracione procese i podvukao da Parlament snažno podržava evropsku perspektivu zemalja regiona. Gapšis je pozitivno ocijenio privremeno zatvaranje poglavlja 25 i 26 i izrazio očekivanje da će Crna Gora tokom njihovog predsjedavanja, pored ključnih 23 i 24, otvoriti još neka poglavlja.

U odnosu na aktuelne obaveze iz pregovaračkog procesa, potpredsjednik Lukšić je podsjetio da je Crna Gora u finalnoj fazi procesa skriniga, te da je oformljena pregovaračka struktura i detaljno upoznao sagovornike sa dinamikom izrade akcionih planova za poglavlja 23 i 24.

Na sastanku je, takođe, bilo riječi i o unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa i saradnje na svim poljima. Izraženo je obostrano zadovoljstvo dinamikom političkih odnosa i dogovoreno da se u narednom periodu zajednički radi na snaženju ekonomskih veza.

Tokom boravka u Viljnusu, potpredsjednik Lukšić i ministar Linkevičius potpisali su Memorandum o razumijevanju između Vlade Republike Litvanije i Vlade Crne Gore o saradnji u oblasti evropskih integracija. Sporazumom se predviđa dalja saradnja između dvije države u cilju pružanja podrške Crnoj Gori na njenom evropskom putu kroz obezbjeđivanje iskustva i ekpertize litvanske strane u sprovođenju politika EU. U cilju implementacije sporazuma, planirano je održavanje redovnih bilateralnih konsultacija o evropskim pitanjima.

Portal Analitika