Svijet

Premijer Češke podnosi ostavku zbog skandala

1706necas
P
remijer Češke Petar Nečas danas popodne podnosi ostavku na mjesto premijera i šefa partije poslije višednevnih političkih turbulencija zbog korupcijskog skandala i zloupotrebe položaja u koji je umiješana šefica njegovog kabineta Jana Nađova, prenose svjetske agencije.

Premijer Češke podnosi ostavku zbog skandala
Portal AnalitikaIzvor

Nečas je pod pritiskom da podnese ostavku od petka kada su državni tužioci optužili Nađovu za korupciju i zloupotrebu službenog položaja, prenio je Bi-Bi-Si.

Među pritvorenima su i dvojica bivših poslanika, bivši ministar i sadašnji i bivši šefovi vojne bezbjednosti.

Premijer, koji je odbacio sve optuže protiv svoje najbliže saradnice i još petoro optuženih, saopštio je ove sedmice i da se razvodi.

Najavljujući ostavku juče, Nečas je skoro priznao da njegov odnos sa šeficom kabineta Nađovom nije samo strogo poslovan. Premijer je novinarima rekao da je potpuno svjestan kako "preokreti u njegovom privatnom životu" opterećuju političku situaciju.

Tokom racije policije zaplijenjeno je oko pet miliona eura, na desetine kilograma zlata i ogromna količina dokumenata.

Nađova, koja se trenutno nalazi u pritvoru, je osumnjičena da je podmitila bivše poslanike, ponudivši im namještenja u državnim firmama u zamjenu za ostavke na poslaničkim mjestima.

Nađova je, takođe, osumnjičena da je nezakonito naredila vojnoj bezbjednosti da špijunira troje ljudi, a češki mediji izvještavaju da je među metama špijuniranja bila Nečasova supruga Radka Nečasova.

Njegova vladajuća koalicija pokušaće da formira novu vladu predvođenu nekim iz Nečasove Građanske demokratske partije.

Češki predsjednik Miloš Zeman kazao je da su optužbe, iznijete poslije policijske racije u vladinim i privatnim kancelarijama, "ozbiljne".

Opoziciona Socijaldemokratska partija upozorila je ranije da će tražiti glasanje o nepovjerenju u parlamentu ako bi se dogodilo da Nečas ne podnese ostavku, a još dvije partije u njegovoj koaliciji desnog centra najavile su da mu neće više pružati podršku.

 

Portal Analitika