Politika

Gasparič: Nije isključiv poziv za članstvo u NATO

gasparickook
Informaciju medija da Crna Gora na predstojećem NATO samitu neće dobiti poziv za članstvo ambasador Slovenije u Podgorici Vladimir Gasparič nazvao je spekulacijom pojasnivši da još nije poznato gdje će se održati samit, tačan datum održavanja, ali ni to da li će uopšte biti proširenja. Gasparič je za Televiziju Crne Gore takođe ocijenio da je u narednom periodu potrebno oznažiti podršku javnosti za članstvo u NATO. Sa ocjenom ambasadora saglasan je i predsjednik Atlanskog saveza Crne Gore Savo Kentera, koji je kazao da nije potrebno opterećivati se rokovima već da treba učiniti sve da poziv kada god dođe spremno dočekamo.

Gasparič: Nije isključiv poziv za članstvo u NATO
Portal AnalitikaIzvor

- Postoji neizvjesnost ali ne postoji nikakav signal da nećete dobiti poziv. Neizvjesnost postoji iz više razloga, prvo što ne znamo kada će početi samit iduće godine da li će to biti na proljeće ili na jesen i da li će biti proširenja- kazao je Gasparič.

Gasparič napominje i da je Crna Gora do sada postigla značajan napredak kada su u pitanju reforme, te da je na pravom putu ka članstvu u NATO.

- Crna Gora ima veoma dobar imidž u NATO i faktor je stabilnosti. Vaše učešće u ISAF-u se visoko poštuje, vaši vojnici su dobri i poštovani u Avganistanu. Prema tome Crna Gora je na pravom putu barem po tome što je do sada uradila na području odbrane- kazao je Gasparič. Eventualni poziv za članstvo trebalo bi spremno dočekati, smatra predsjednik Atlanskog saveza Savo Kentera.

- Kad bi bio samit proširenja onda se opet postavlja pitanje koje će zemlje dobiti poziv za čalnstvo. Crna Gora je tu svakako najozbiljniji kandidat, ne bi trebali da se opterećujemo oko toga da li će poziv uslijediti iduće godine ili neće. Ono što je mnogo bitnije da mi budemo spremni i da uradimo sve što je do nas ovdje u zemlji kako bi ga spremno dočekali kad god da on uslijedi- naveo je Kentera.

 

 

Portal Analitika