Abiznis

Atina među najjeftinijim gradovima u Evropi

atinajeftinook
Jedan od najvećih svjetskih sajtova koji vrši uporednu analizu cijena odmora, „Trivago”,proglasio je Grčku najjeftinijom destinacijom na jugu Evrope. Prema podacima njemačkih turističkih sajtova, koji su poredili cijene u 50 gradova u 24 zemlje, noćenje u Grčkoj je među najjeftinijim u Evropi. Sajtovi navode da su cijene u atinskim hotelima snižene čak za 22 odsto u odnosu na prije pet godina i da sad iznose oko 88 eura za dvokrevetnu sobu pa je, tako, Atina zauzela 13. mjesto na listi 50 evropskih metropola.

Atina među najjeftinijim gradovima u Evropi
Portal AnalitikaIzvor

„Broj turista je u Atini porastao za 10 odsto i to prvi put u posljednje tri godine. Broj dolazaka stranih turista na atinski međunarodni aerodrom porastao je za 20,5 odsto u odnosu na prošlu godinu i to su podaci koji ulivaju nadu”, izjavio je Andreas Andreadis, predsjednik Asocijacije grčkih turističkih firmi, javile su agencije.

Ekonomska situacija u Grčkoj nije nimalo ružičasta: recesija je 5,6 odsto u prvom kvartalu ove godine s tim što eksperti računaju da će dohodak od turizma na koji se ove godine itekako računa samo donekle popraviti mračnu sliku. Prema podacima grčkih statističara, recesija je veća nego prošlog mjeseca i takva tendencija očekuje se do kraja 2014. kada bi recesija trebalo da se smanji na 4,6 odsto. Deficit trgovinskog bilansa je u prvom kvartalu 22,9 odsto,a izvoz se smanjio za 2,6 procenata. Grčka je trenutni lider po broju nezaposlenih u EU i ponovo,prema statistikama,jedina nade je – turizam.

Prema riječima ministra kulture Olge Kefalojani, plan je da se napravi tzv.atinska rivijera, da Atina postane bezbjednija nego trenutno... Već je aktiviran sajt www.athensattica.com na kome gosti mogu da se upoznaju s detaljima programa boravka u Atini i okolini.

(foto: b92.net)

 

 

Portal Analitika