Zanimljivosti

Zijevanje hladi mozak

1506-zijevanje
S
vi ljudi, kao i većina životinja zijevaju. Zna se da ovaj tjelesni mehanizam ima korisne funkcije, ali je naučnike vijekovima zbunjivalo koja mu je svrha. Rezultati niza eksperimenata stručnjaka sa Univerziteta „Merilend“ su iznenađujući, jer navode na to da je razlog za zijevanje hlađenje mozga.

Zijevanje hladi mozak
Portal AnalitikaIzvor

Zijevanje širom otvorenih usta uzrokuje širenje sinusa poput balona, čime se pumpa vazduh do mozga, što smanjuje njegovu temperaturu.

Naučnici sa Univerziteta „Merilend" tvrde da zijevanje pomaže mozgu da ostane hladan, a sinusi imaju značajnu ulogu posrednika.

Prema njihovim navodima, zijevanje nije znak dosade, umora ili potrebe za kiseonikom, već reguliše temperaturu mozga.

Mozak je izuzetno osjetljiv na promjene temperature i mora da se štiti od pregrijevanja. Kao i kompjuter, on najbolje radi kada je hladan.

Tokom zijevanja, zidovi viličnog sinusa koji se nalazi na obrazima sa obje strane nosa rastežu se poput harmonike i potpomažu hlađenju mozga, tvrde naučnici.

Prava funkcija sinusa je zapravo još uvijek predmet debate, pa bi ova teorija mogla da pomogne i u rješavanju tog problema.

Tvrdnja da zijevanje pomaže hlađenju mozga ima veliki medicinski značaj. Na primjer, često zijevanje uglavnom prethodi napadima kod osoba koje pate od epilepsije i migrena.

Zijevaju i životinje poput pasa, mačaka, majmuna, riba, ptica, reptila i drugih. Čak i nerođene bebe zijevaju, što se vidi na 4D ultrazvuku. Smatra se da je njihovo zijevanje povezano s razvojem mozga.

Izvor: b92.net

Portal Analitika