Svijet

Dvogodišnjak postao član Mense

1506-mensa
R
oditelji dvogodišnjeg Adama Kirbija iz južnog Londona tvrde da su uočili da je bistriji od mnogih njegovih vršnjaka nakon što je naučio da čita sa samo 9 mjeseci.

Dvogodišnjak postao član Mense
Portal AnalitikaIzvor

Da nije kao ostala djeca roditelji su bili potpuno uvjereni kada je sa 23 mjeseca sam naučio da koristi toalet, pošto je pročitao jednu knjigu koju su im poklonili prijatelji. Nakon toga odveli su dječaka na test intelingencije.

Ono što je pokazao test samo je potvrdilo vjerovanje roditelja: mali Adam je ostvario rezultat 141 - veći nego mnogi predsjednici Amerike, iako još uvijek nije znao da govori.

Nakon toga primljen je u Mensu, gdje je postao najmlađi muški član sa nepune 2 i po godine, ali ipak nije osvojio titulu najmlađeg člana ovog udruženja jer je devojčica Alis Amos imala mjesec dana manje kada je primljena u Mensu.

Adam je sa 9 mjeseci naučio da čita, trenutno je sposoban da izgovori više od 100 riječi, na engleskom umije da broji do 1.000 a na španskom i engleskom jeziku do 20.

Sa godinu dana je već mogao da prepozna zemlje po njihovom obliku i stavi ih na pravo mjesto u slagalici koja je namijenjena odraslima, a na radost svojih roditelja naučio je da sam koristi toalet nakon što je pročitao jednu knjigu koja je vodič roditeljima kako da dijete naviknu na nošu.

Gospođa Kirbi kaže da je počela da mu čita Šekspira u prvim mjesecima trudnoće, iako kaže da su mu sada omiljene knjige Roalda Dala.

- Imao je oko 9 mjeseci kada smo shvatili da je drugačiji od ostalih. Pokazivali smo mu karte sa riječima "nosorog" a on je umio da životinju prepozna na fotografijama, kazala je ona dodajući da su ga ohrabrivali da bude radoznao još od prvih dana, ali da je u većini slučajeva vođen sopstvenim nagonom za znanjem.

- Vrlo je radoznao da sazna što više, brzo mu dosadi kada ne čita, piše li ne sastavlja slagalicu. Očeklivali smo da će te osnovne stvari savladati prije ostale djece, ali to zaista nije posljedica našeg insistiranja, već urođene radoznalosti. Pomalo se bojimo njegovog polaska u školu jer ga ono što će tamo moći da dobije sigurno neće zadovoljiti, dodaje ona.

Malil Adam je na takozvanom Stenford-Bineto testu - jednom vidu kviza koji mjeri pet faktora saznajnih sposobnosti imao rezultat 141, što ga je svrstalo u jednog od ukupno 19 britanskih članova Mense koji su u predškolskom uzrastu.

Izvor: nezavisne.com

Portal Analitika