Društvo

Rektorat UCG poručuje Pravnom fakultetu: Plan upisa utvrdila Vlada

rektoratslajd
D
anas se oglasio Rektorat Univerziteta povodom najava Pravnog fakulteta da će ove godine stornirati upis samofinansirajućih studenata na prvu godinu studija. Rektorat poručuje u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika da plan upisa na državnom Univerzitetu usvaja Vlada, te da je neozbiljno na dan prije nego što se raspisuje konkurs donositi drugačije odluke o kojima se Rektorat obavještava preko medija.

Rektorat UCG poručuje Pravnom fakultetu: Plan upisa utvrdila Vlada
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju se dodaje da je Senat i Upravni odbor Univerziteta Crne Gore uvažili su, i nisu mijenjali prvobitni predlog broja studenata za upis, koji je utvrdilo Vijeće Pravnog fakulteta.

- Smatramo da bi se Univerzitet Crne Gore pokazao neodgovornim ukoliko bi, dan prije raspisivanja konkursa za upis, smanjivao već utvrđeni broj slobodnih mjesta. Sve promjene prvobitnog predloga Pravnog fakulteta utvrdila je Vlada, koja i donosi krajnju odluku o broju studenata koji se upisuju na Univerzitet Crne Gore. Kada formuliše upisnu politiku, Univerzitet se rukovodi principom zastupanja javnog interesa, koji nadilazi pojedinačne interese profesora i fakulteta. U tom procesu, vodeći partner Univerziteta je Vlada, sa kojom se i koordinira donošenje odluka u oblasti visokog obrazovanja, kaže se u saopštenju.

Nije tačno, kako se dodaje, da centralizovanom kasom sav novac ostaje Univerzitetu, već se po utvrđenom procentu i dinamici raspoređuje univerzitetskim jednicama, a Pravnom fakultetu u iznosu većem od 50 odsto.

- Kada je riječ o broju predavača na Pravnom fakultetu, svo akademsko osoblje te institucije moraće da ispuni Statutom predviđenu normu. Ukoliko za održavanje časova preko norme na Pravnom fakultetu nisu dovoljno motivisani, organi Univerziteta angažovaće novi nastavni kadar. To će ujedno biti i napor da se prekine začarani krug nepotizma na tom Fakultetu. Organi Univerziteta su se nedavno suočili sa većim izazovima na Pravnom fakultetu od ovog. I ovog puta naći će načina da se ovaj problem prevaziđe, kako bi se zaštitio javni interes, što je i jedina obaveza državnog Univerziteta, zaključuje se u saopštenju.

 

 

Portal Analitika