Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • En + grupa: Niko nas nije obavijestio o stečaju, moguće havarije, KAP nam dužan 91,6 miliona eura

En + grupa: Niko nas nije obavijestio o stečaju, moguće havarije, KAP nam dužan 91,6 miliona eura

Kappp
- Ministarstvo finansija Crne Gore, ne obavijestivši En+ grupu kao krupnog akcionara KAP-a, kao ni i rukovodstvo fabrike, obratilo se Privrednom sudu u Podgorici sa zahtjevom o pokretanju procedure stečaja u KAP-u. Kao osnov za takav zahtjev poslužio je dug KAP-a prema Ministarstvu finansija u iznosu od 24,4 miliona eura. Ovaj dug je nastao kao posljedica izmirivanja i plaćanja tog iznosa iz budžeta Crne Gore u proljeće 2012. godine jednom od potraživača KAP-a - Deutsche Bank, po osnovu državne garancije, saopšteno je iz En + grupe.

En + grupa: Niko nas nije obavijestio o stečaju, moguće havarije, KAP nam dužan 91,6 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Ročište po zahtjevu Ministarstva finansija Crne Gore je zakazano 16. jula 2013. godine.

Kako se dodaje u saopštenju, poslije podne, 14. juna, član Odbora direktora KAP-a, Nebojša Dožić, koji zastupa Vladu Crne Gore, dostavio je rukovodstvu fabrike Rješenje suda koji kao mjeru obezbjeđenja, u periodu razmatranja po zahtjevu, imenuje na dužnost spoljnjeg upravnika fabrike - Veselina Perišića.

U skladu sa Rješenjem suda, u nadležnosti spoljnjeg upravnika spadaju, između ostalog, usaglašavanje i utvrđivanje svih finansijskih operacija fabrike, uključujući i plaćanja za isporuke sirovina.

- En+ grupa skreće pažnju na odsustvo iskustva imenovanog na dužnost upravnika u aluminijskoj industriji, kao i na sve rizike havarijskog zaustavljanja KAP-a, koji iz toga proizilaze. Imajući u vidu neprekidan ciklus proizvodnje aluminijuma, kao i neznatne količine rezervi sirovina u KAP-u, En+ Group računa na operativno usaglašavanje od strane imenovanog upravnika u dijelu neophodnih plaćanja za kupovinu sirovina potrebnih za obezbjeđenje ciklusa proizvodnje. Prekid u isporukama sirovina zbog neblagovremenog plaćanja bez sumnje će dovesti do havarijskog zaustavljanja fabrike. U tom slučaju, krivicu za finansijske, socijalne i ekološke posljedice zaustavljanja KAP snosiće u potpunosti imenovani spoljni upravnik, kao i inicijator stečaja, navodi se u saopštenju.

En+ Grupa, takođe, podsjeća da dug KAP-a prema kompaniji na današnji dan iznosi 91,6 miliona eura.

U slučaju početka procedure stečaja, naša kompanija će se naći među najvećim potraživačima fabrike i svim zakonskim metodama će tražiti povraćaj sredstava. Osim toga, u slučaju stečaja KAP-a, banke-kreditori imaće pravo da zahtijevaju povraćaj kredita u ukupnom iznosu od oko 140 miliona, od kojih su 102 miliona eura pokriveni državnim garancijama Crne Gore. Takođe, havarijsko zaustavljanje KAP-a može da dovede od ozbiljnih havarija u energetskom sistemu Crne Gore, zaključuje se u saopštenju ruskog akcionara KAP-a.

 

 

Portal Analitika