Politika

Zoran Bingulac novi ambasador Srbije

1506binguljica
N
ekadašnji ministar sporta Savezne republike Jugoslavije, dr Zoran Bingulac biće novi ambasador Srbije u Crnoj Gori, potvrđeno je Danu u Vladi Srbije.

Zoran Bingulac novi ambasador Srbije
Portal AnalitikaIzvor

- Vlasti u Beogradu su odlučile da imenuju novog ambasadora u Podgorici, jer je dosadašnjem Zoranu Lutovcu mandat istekao prošle godine, ali je on nastavio da obavlja tu funkciju. Srpska napredna stranka, najjača stranka u koaliciji, riješila je da imenuje Bingulca. On već ima ambasadorsko iskustvo jer je tu funkciju svojevremeno obavljao u Južnoafričkoj republici - kazao je podgoričkom listu neimenovani izvor iz Vlade Srbije.

Imenovanje 60-godišnjeg Bingulca, člana SNS-a koja je i predložila njegovo imenovanje, podržali su predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i ministar inostranh poslova Srbije Ivan Mrkić.

Zoran Bingulac je profesor finansija i strategijskog menadžmenta na Univerzitetu Mediteran, gdje je i dekan Fakulteta za poslovne studije. Autor je pedesetak stručnih naslova iz oblasti ekonomije i finansija, kao i romana i knjiga na engleskom jeziku. Za vrijeme vladavine Slobodana Miloševića, bio je dugogodišnji ministar sporta i ministar vjera. Jedan je od osnivača Socijalističe partije Srbije, koju je napustio prije nekoliko godina i prešao u SNS. Bingulac je poznat i kao dugogodišnji profesionalni fudbaler, a tokom karijere igrao je za Crvenu zvezdu i mostarski Velež. Bio je kandidat za predsjednika kluba sa Marakane, a do 2009. godine je obavljao dužnost potpredsjednika Fudbalskog saveza Srbije.

Dosadašnji ambasador Zoran Lutovac na toj dužnosti je bio od 2007. godine. Imenovan je na tu funkciju na prijedlog Demokratske stranke i tadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Foto: N.Đurović/pressonline.rs

Portal Analitika