Kultura

GRAD TEATAR: "Gle, idejo, iskro besamrtna" otvara festival, "Očevi su grad(ili) na Sv. Stefanu

1506gradteatar
I
zvođenjem ambijentalno muzičko-scenskog spektakla u formi procesije „Gle, idejo, iskro besamrtna“, u režiji Slobodana Milatovića, u porti manastira Praskvica od 22 časa, večeras će biti otvoren 27. festival Grad teatar.

GRAD TEATAR: "Gle, idejo, iskro besamrtna" otvara festival, "Očevi su grad(ili) na Sv. Stefanu
Portal AnalitikaIzvor

Tekst će govoriti Petar Božović, Mišo Janketić, Vojo Brajović i Srđan Grahovac, koji su svojim glumačkim ostvarenjima dali poseban pečat scenskim izvođenjima Njegoševih djela. Mlada crnogorska glumica Julija Milačić, kao Ideja (Iskra) kroz riječi, ples i pjesmu predvodi procesiju, iz stihove iz „Luče mikrokozme“.

Reditelj Milatović za Portal Analitika je podsjetio da je Petar Božović "najstariji" među glumcima koji su igrali Njegoša, još prije 30 godina u "Gorskom vijencu". Uslijedile su uloge Voja Brajovića i Miša Janketića u "Šćepanu Malom" prije tačno 20 godina, na Budva Grad teatru. Sve će zaokružiti Srđan Grahovac kao "novi" vladika Danilo iz "Gorskog vijenca".

Mješoviti hor „Jedinstvo“ iz Kotora izvodiće horske kompozicije inspirisane Njegoševim djelom: Kola iz Gorskog vijenca, čiji je kompozitor Svetolik Pašćan, i horsku svitu Njegoševih aforizmi Svetomira Nastasijevića, koja je nastala 1951. godine, povodom 100 godina Njegoševe smrti. Biće to prvo izvođenje kompozicije Nastasijevića u Crnoj Gori. Dirigent je Mihailo Lazarević, a muzički saradnik Dobrila-Boba Popović. Orginalnu muziku za uradio je i mladi crnogorski kompozitor Ivan Marović, na stihove iz „Luče mikrokozma“, a izvodi je muzička grupa Pleme i koriste se stihovi iz

1506ocevi
Prva pozorišna predstava na Grad teatru je produkcija Crnogorskog narodonog pozorišta „Očevi su grad(ili)“ Borisa Liješevića, koja će sjutra biti izvedena na sceni na Svetom Stefanu, sa početkom u 22 časa.

Liješević je uradio koncept i režiju ovog komada, dramaturg je Stela Mišković, saradnik na tekstu Milena Lubarda - Marojević, kompozitor i autor teksta songova je Aleksandar Kostić, a kostimograf je Ivanka - Vana Prelević.

U predstavi igraju: Ana Vujošević, Dušan Kovačević, Dragan Račić, Emir Ćatović, Gorana Marković, Gojko Burzanović, Jadranka Mamić, Kristina Stevović, Mišo Obradović, Momo Pićurić, Nada Vukčević, Olivera Vuković, Petar Burić, Radmila Božović, Srđan Grahovac, Stevan Radusinović, Slobo Marunović, Slavko Kalezić, Zoran Vujović i Žaklina Oštir.

- Tema predstave jeste novac, materijalizovana kultura je njena osnova, ali pretpostavljam da će svako iz svog ugla vidjeti ovu predstavu, i u njoj prepoznati i neke druge probleme - kazao je nagrađivani reditelj pred premijeru projekta „Očevi su grad(ili)“.

Portal Analitika