Zanimljivosti

Hiljade Parižana na „tajnoj večeri u bijelom“

pariz2
N
a hiljade građana Pariza proslavilo je sinoć 25. godišnjicu tradicionalnog događaja poznatog kao "Večera u bijelom". Zvanice su mogle da prisustvuju samo uz pozivnicu, a lokacija im je saopštena tek sat vremena pred početak večere.

Hiljade Parižana na „tajnoj večeri u bijelom“
Portal AnalitikaIzvor

Najveća tajna večera na svijetu odigrala se sinoć u blizini Ajfelove kule. Svi gosti su morali da dođu gradskim prevozom, da budu obučeni u bijelo od glave do pete, kao i da ponesu stolove za piknik, hranu i vino.

„Večera u bijelom" se održava svake godine na nekom od zabranjenih mjesta za okupljenje u Parizu. Tradicija je počela prije 25 godina, kada se okupila grupa od deset prijatelja koji su poželjeli da jedu na zabranjenoj lokaciji.

pariz1
Njihov poduhvat je te 1988. godine prerastao u večeru za 200 ljudi, koja je održana u parku Bagatel, omiljenoj lokaciji francuskog plemstva.

Slični događaji danas se održavaju i u Milanu, Londonu, Barseloni, ali i pojedinim gradovima u SAD i Kanadi, prenosi "Dejli mejl". Ipak, samo pariska "Večera u bijelom" se smatra originalnom.

pariz
Organizatori kažu da svake godine broj prisutnih raste, a ovoga puta bilo ih je oko 15.000. Na spisku zvanica možete se naći jedino ako ste i ranije prisustvovali večeri, ili ako vas je lično pozvao neko ko jeste. Ako se jednom ne pojavite, više vas neće zvati na ovaj događaj.

Muškarci i žene sjede na suprotnim stranama stola, a niko ne smije da počne sa jelom dok se svi gosti ne smjeste. Gozba traje do ponoći, kada je svaki gost u obavezi da počisti za sobom.

(blic.rs)

Portal Analitika