Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Potvrđeno: Perišić privremeni stečajni upravnik; Dožić: Pokušaćemo i na ovaj način da održimo KAP

Potvrđeno: Perišić privremeni stečajni upravnik; Dožić: Pokušaćemo i na ovaj način da održimo KAP

kap
P
odgorički Privredni sud pokrenuo je danas postupak za ispitivanje razloga za otvaranje stečaja nad Kombinatom aluminijumom Podgorica (KAP), kazao je  Veselin Perišić, i to u svojstvu privremenog stečajnog upravnika, čime je potvrđena ranija informacija Portala Analitika da je bivši stečajni upravnik nikšićke Željezare planiran za to mjesto. Formalno, Ministarstvo finansija podnijelo je zahtjev za pokretanje stečaja zbog neizmirenih a dospjelih potraživanja u iznosu od 24,42 miliona eura.

 Potvrđeno: Perišić privremeni stečajni upravnik; Dožić: Pokušaćemo i na ovaj način da održimo KAP
Portal AnalitikaIzvor
On je kazao da je Sud rješenjem utvrdio mjere i aktivnosti koje se moraju sprovesti, kako bi imovinsko stanje KAP-a ostalo neromijenjeno do ročišta 16.jula  na kojem će se odlučivati da li će biti otvoren stečajni postupak.

„Zadatak stečajne uprave će biti da u tom roku obavi kontrolnu i nadzornu funkciju nad imovinom i novčanim tokovima, s tim što se stečajni upravnik neće baviti proizvodnjom“, kazao je Perišić novinarima ispred kapije KAP-a, javlja agencija MINA Buseness.

Stečajna uprava će, kako je dodao, u punoj mjeri nadzirati da ne dođe do bilo kakvog otuđivanja ili zloupotreba kada je u pitanju imovina KAP-a.

Perišić je objasnio da sada nijedno plaćanje, nabavka, niti prodaja ne može biti obavljena, ukoliko je prethodno on ne odobri.

perisicveselin
„Ukoliko se otvori stečajni postupak, po zakonu prestaju sva upravljačka i rukovodna prava dosadašnjeg menadžmenta i prelaze na stečajnog upravnika“, poručio je Perišić.

On je naveo i da bi, u slučaju da se u toku stečaja izglasa i potvrdi plan reorganizacije, stečajni postupak bio obustavljen, dok bi se sve dalje radnje i postupci sprovodili u skladu sa planom, koji bi tada imao karakter novog ugovornog odnosa između KAP-a i povjerilaca.

„On može trajati najduže pet godina“, precizirao je Perišić.

dozicnebojsa
Predstavnik Vlade u Bordu direktora KAP-a, Nebojša Dožić, rekao je da će u narednom periodu pokušati da održe proizvodnju u fabrici, što je krajnji cilj.

On smatra da bi se situacija u KAP-u lakše riješila u slučaju da je prihvaćen raniji predlog Vlade o preuzimanju fabrike od ruskog vlasnika, Centralnoevropske aluminijumske kompanije (CEAC), što je, prema njegovim riječima, bolje od stečaja.

„Ovo je šansa koja je još preostala, a to je da pokušamo da i na ovaj način održimo KAP“, poručio je Dožić.

On je kazao i da su na današnjoj sjednici Borda direktora predstavnici CEAC-a ponovo izjasnili protiv plaćanja nelegalno potrošene električne energije, koju je prethodnih mjeseci nelegalno uzimao iz Evropske interkonekcije.

Zahtjev za pokretanje stečaja u KAP-u podnijelo je Ministarstvo finansija.

Situaciju u KAP-u dodatno usložnjava činjenica da je podgorička fabrika imala rok do 12 sati da obezbijedi snadbjevača električnom energijom ili će u suprotnom u ponedjeljak biti automatski isključena sa mreže.

Predstavnici Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) apelovali su na Vladu da svojim autoritetom obezbijedi hitno potpisivanje ugovora o snabdijevanju KAP-a električnom energijom, zbog najavljenog prekida isporuke Elektroprivrede (EPCG), sjutra u ponoć.

“Ukoliko se ne ispune uslovi, koji su ultimativni zahtjev udruženja evropskih operatora prenosnih sistema, čiji smo punopravni član, podesićemo sisteme električnih zaštita na način koji će automatski isključiti KAP sa mreže u ponedjeljak u 15 sati”, poručili su iz CGES-a.

Sve nadležne institucije, kako su dodali, biće upozorene na tu akciju i od njih će se zahtijevati da se pripreme na smanjenje ekološkog rizika, kao i ugrožavanje bezbjednosti ljudi i opreme.

CGES će, kako su saopštili njegovi predstavnici, u cilju izbjegavanja rizika od prekida u napajanju ostalih potrošača, kao posljedice nezakonitog i krajnje neodgovornog ponašanja KAP-a, provjeriti proceduru ponovnog uspostavljanja sistema nakon raspada, što znači da će simulirati postupak postepenog uključenja potrošača u sistem.

Iz CGES-a je istovremeno najavljeno i pokretanje odgovarajuće tužbene procedure protiv uzročnika ovog problema, odnosno KAP-a.

Komitet za operativno upravljanje i pouzdanost rada energetskog sistema i Evropska mreža operatora prenosnih sistema (ENTSO), upozorili su crnogorskog operatora prenosa da stanje u domaćem elektroenergetskom sistemu mora biti dovedeno u regularne okvire kako bi se izbjeglo isključenje iz Evropske interkonekcije, ali i realan rizik odštetnih zahtjeva prema Crnoj Gori.

Oni su naložili KAP-u da pod hitno pokrene proces vraćanja električne energije koju je nelegalno trošio od 22. februara do 23. maja, jer će u suprotnom to imati posljedice po crnogorski elektroenergetski sistem.

EPCG je u međuvremenu odlučila da tri sedmice balansira elektroenergetski sistem za dodatnih 84 megavata (MW), nakon čega će KAP, ukoliko ne nađe snabdjevača, biti isključen sa mreže. I iz CGES-a su kazali da će nakon tog roka isključiti KAP sa mreže.

KAP je od 1. oktobra prošle godine do 31. decembra strujom snabdijevao cetinjski Montenegro Bonus, jer je EPCG prekinula snabdijevanje zbog duga od 44 miliona EUR. Od Nove godine, od kada KAP ima status nelegalnog snabdjevača, CGES je zbog balansiranja sistema svakodnevno nalagao EPCG da iz svojih rezervi isporučuje struju KAP-u.

EPCG je krajem februara obavijestila CGES da više ne može da obezbjeđuje 84 MW struje dnevno za potrebe podgoričke fabrike. EPCG je do 22. februara isporučivala struju, a nakon toga električna energija je KAP-u isporučivana iz evropske interkonekcije. (Mina business)
Portal Analitika