Društvo

Policije Albanije i Crne Gore sarađivaće i ovoga ljeta

sporazum
D
irektor Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Slavko Stojanović sa saradnicima danas boravi u zvaničnoj posjeti Policiji Republike Albanije.

Policije Albanije i Crne Gore sarađivaće i ovoga ljeta
Portal AnalitikaIzvor

Direktor Stojanović se sastao sa generalnim direktorom Policije Republike Albanije, Hisnijem Burgajem (Hysni Burgaj), saopšteno je iz Uprave policije.

Stojanović i Burgaj su potpisali Protokol o saradnji policija Crne Gore i Albanije tokom ljetnje turističke sezone 2013.

Protokol podrazumijeva upućivanje policijskih službenika iz Albanije na rad u Crnu Goru tokom narednih ljetnjih mjeseci, gdje će na primorju, kao što je to bio slučaj i prošle godine, patrolirai zajedno sa crnogorskim kolegama.

Stojanović i Burgaj su tokom sastanka razgovarali i o dosadašnjoj saradnji na strateškom i operativnom nivou. Ocijenjeno je da je saradnja veoma kvalitetna i profesionalna, ali da uvijek ima prostora za njeno unaprjeđenje.

Albanska policija u Upravi policije Crne Gore ima pouzdanog i odgovornog partnera u realizaciji svih zajedničkih aktivnosti od interesa za građane dvije države i regiona u cjelini, kazao je direktor Stojanović.

Dosadašnje zajedničke policijske akcije dvije države rezultirale su presijecanjem kanala krijumčarenja narkotika, a buduća saradnja će, osim na oblast suzbijanja krijumčarenja opojnih droga, biti fokusirana i na druge oblike organizovanog kriminala, prekogranični i transnacionalni kriminal, trgovinu oružjem, ilegalne migracije i dr.

Zajednički granični prelaz Sukobin – Murićani je projekat koji se uspješno odvija i koji može biti primjer saradnje policijama regiona, kazali su direktori.

Zajedničke granične patrole sarađuju na bazi potpunog profesionalizma i povjerenja.

Razmatrani su i modaliteti pojednostavljenja graničnih kontrola radi bržeg odvijanja tog postupka i smanjenja gužvi, posebno na ZGP Sukobin – Murićani koji je najopterećeniji frekvencijom saobraćaja tokom ljeta, tako da je dogovoreno da će to pitanje biti zajednički riješeno u neposrednoj komunikaciji u skorijem periodu.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević, v.d. rukovodilac Sektora kriminalističke policije Saša Milić, kao i saradnice direktora Tamara Popović i Eleonora Lucaj.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Crne Gore u Albaniji Ferhat Dinoša.

 

Portal Analitika