Društvo

Na Sorboni obilježen jubilej 200 godina od rođenja Njegoša

sorbona
U
saradnji Centra za slavistiku Univerziteta Sorbona i Ambasade Crne Gore u Parizu, 14. i 15. juna 2013. godine, na Sorboni se održava Međunarodni naučni skup „Njegoš u ogledalima vjekova“, u okviru obilježavanja jubileja 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

Na Sorboni obilježen jubilej 200 godina od rođenja Njegoša
Portal AnalitikaIzvor

Naučni skup je otvorila ambasador Crne Gore u Parizu, dr Irena Radović, a zvanicama se obratila i direktor Centra za slavistiku na sorbonskom Univerzitetu, porf. dr Lora Trobeckoja.

Ambasador Radović je, u ime Vlade Crne Gore zahvalila Centru za slavistiku i izrazila posebnu čast i zadovoljstvo što se na prestižnom Univerzitetu Sorbona organizuje naučni skup posvećen jednoj od najznačajnijih ličnosti crnogorske istorije, duhovnom i svetovnom vladaru, velikom filozofu i pjesniku Balkana i Evrope, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Portalu Analitika.

Radović je, takođe, istakla zadovoljstvo što je Pariz već drugi put ove godine domaćin obilježavanja 200-te godišnjice od rođenja Njegoša.

sorbina1
Krajem maja, francuska akademska i šira javnost imala je prilike da se kroz prizmu sedme umjetnosti upozna sa segmentima Njegoševe pjesničke i, prvenstveno, filozofske zaostavštine, prilikom akademske debate na Nacionalnom institutu za istočne jezike i kulture, INALCO-u i III Filmskog festivala Jugoistočne Evrope.

Direktor Centra za slavistiku, prof. Trobeckoja je izrazila zadovoljstvo što je Sorbona domaćin današnjeg naučnog skupa posvećenog Njegošu, i izrazila ovim povodom zahvalnost Ambasadi Crne Gore na angažovanju i doprinosu. Istakla je da za nju, kao rusologa, današnji skup predstavlja i lično zadovoljstvo i rekla da ono što Puškin predstavlja za Ruse, to je Njegoš za Crnu Goru i južne Slovene.

Radović je direktoru Centra za slavistiku uručila djela Petra II Petrovića Njegoša, donaciju Centralne narodne biblioteke Crne Gore „Djurđe Crnojević“, u četiri toma u izdanju „Oboda“ i četiri vrijedne publikacije o Petru II Petroviću Njegošu. Riječ je o kritičkom izdanju „Gorskog vijenca“, zatim o veoma cijenjenom istorijskom i književnom portretu Njegoša koji je napisao Petar Aleksejevič Lavrov, zborniku radova „Njegoš i Hrvati“, kao i „Studiji o Njegošu“ Danila Radojevića.

Tokom dvodnevnog naučnog skupa, ugledni akademici, profesori i umjetnici, iz Francuske, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Poljske, Njemačke i Ukrajine, imaće izlaganja posvećena životu, djelu i uticaju Petra II Petrovića Njegoša.

Prvog dana naučnog skupa ispred Crne Gore, izlagala je prof. dr Rajka Glušica na temu „Njegošev jezik u odnosu na književni jezik u Crnoj Gori XIX vijeka“. Drugog dana skupa, kada su u pitanju crnogorski učesnici, planirano je izlaganje prof.dr Vesne Janković-Vukičević na temu „Semantička disperzivnost Njegoševe poezije“ i izlaganje pozorišnog reditelja i dramskog pisca, profesora Radmile Vojvodić na temu „Luča Mikrokozma – himera kreacije ili moguća scenska interpretacija Njegoša“. Naučni skup biće okončan projekcijom snimka predstave „Negoš vatre“, autorskog projekta Radmile Vojvodić i Paola Mađelija.

Povodom jubileja i održavanja  međunarodnog naučnog skupa „Njegoš u ogledalima vjekova“ u  Ambasadi Crne Gore u Parizu večeras biće upriličen prijem. Uz organizatore i učesnike skupa prijemu će prisustvovali ambasadori zemalja regiona, zvanice iz političkog i kulturnog života francuske prijestonice i predstavnici dijaspore, koji će imali prilike i da uživaju u izložbi djela Petra II Petrovića Njegoša koja će se, uz podršku Centralne narodne biblioteke“ Đurđe Crnojević“ upriličiti u Ambasadi Crne Gore u Parizu.

 

 

Portal Analitika