Abiznis

Žugić i Kavarić da riješe problem u beranskom rudniku

rudnik
O
dbor za ekonomiju, finansije i budžet tražio je od ministara ekonomije i finansija, Vladimira Kavarića i Radoja Žugića, da hitno pristupe rješavanju problema radnika beranskog Rudnika mrkog uglja i o tome u toku dana obavijeste to skupštinsko tijelo.

Žugić i Kavarić da riješe problem u beranskom rudniku
Portal AnalitikaIzvor

Članovi Odbora su na početku današnje sjednice ocijenili da je problem šest rudara, koji skoro sedmicu štrajkuju u jami Petnjik tražeći od poslodavca, grčke firme Balkan enerdži /energy/, isplatu sedam zarada, veoma važan i da se mora što prije riješiti.

Odbor je na početku sjednice uputio poziv Žugiću i Kavariću da odmah dođu na sjednicu i saopšte šta resori kojima rukovode mogu da učine po tom pitanju. Odbor je, me]utim, dobio informaicje da Žugić i Kavarić zbog ranije preuzetih obaveza ne mogu prisustvovati sjednici.

Članovi Odbora su se složili da se Kavariću i Žugiću pošalje pismo imajući u vidu situaicju u Rudniku mrkog uglja, ugroženost zdravlja rudara i državne imovine, kao i problem ostalih zaposlenih u preduzeću.

“Molim vas da hitno pristupite rješavanju navedenog problema i o preuzetim mjerama u toku dana obavijestite Odbor za ekonomiju, finansije i budžet”, navodi se u pismu.

Predstavnici skupštinske Komisije za kontrolu i praćenje postupka privatizacije obišli su prethodnih dana rudare koji štrajkuju, koji su tom prilikom odbili bilo kakvu pomoć, osim isplate sedam zarada, za šta je potrebno izdvojiti 73 hiljade EUR.

Predsjednik skupštinske Komisije, Janko Vučinić, rekao je da se pod hitno mora nešto uraditi, jer bi u suprotnom “mogli ostati i bez rudnika i bez rudara”.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Zoran Jelić, kazao je da je situacija dramatična i da će do sjutra popodne rudnik biti poplavljen.

On je rekao i da su rudari odbili svaku pomoć poslanika i da će iz jame izaći samo kada im se isplate plate. (Mina business)

 

Portal Analitika